Hovioikeudenneuvos Oskar Rewell – Suomalaisuuden, sivistyksen ja jääkäreiden tukija

Oskar julius rewell (1857–1930) oli monella tapaa poikkeuksellinen henkilö ja periaatteen mies. Nyt kun jääkäriliikkeen perustamisesta on kulunut 100 vuotta, Rewell on syytä muistaa myös jääkäreiden tukijana.

Poliittisessa ja kielellisessä vähemmistössä

Varakkaan, ruotsinkielisen kodin tuhlailevasta lainlukijasta kehittyi­ suomalaisuus- ja heimoaatteen  aktivisti, harkitseva perheenisä, tuomari, liikemies sekä suomenkielisen kulttuurin ja sivistyksen väkevä edistäjä ruotsinkielisessä ympäristössä. Pitkäksi venyneenä opiskeluaikanaan Helsingissä Rewell opetteli suomen kielen ja  kasvoi samalla täysimittaiseksi fennomaaniksi. 

Vaasan hovioikeuden nimikirjaan Rewell merkittiin vuonna 1887, viikko valmistumisen jälkeen. Neuvokseksi hänet nimitettiin vuonna 1911. Ura jäi kuitenkin lyhyeksi.

Sortokauden kieliriidat ja poliittiset erimielisyydet jakoivat­ ­Vaasan hovioikeuden väen riitaisiin­ leireihin. Tuohon aikaan hovioikeus oli kieleltään ja mieleltään ruotsalainen. Oskar Rewell lukeutui  vähemmistöön eli ­suomenmielisiin.

Poliittisesti hovioikeuden enemmistö oli perustuslaillisia, joiden mukaan lakeja oli noudatettava tinkimättömästi. Väkivallan käyttökin,  myös Bobrikovin murha, oli hyväksyttävissä.

Vähemmistö muodostui Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen johtamista myöntyväisyyslinjan suomen­mielisistä. Rewell seurasi Yrjö-Koskisen linjaa, jonka mukaan  Suomen­ autonomia oli turvattava joustamalla vähäisissä ­asioissa.Väkivallan käyttö ei ollut sallittua. Näissä ristiriitaisissa oloissa talou­dellisesti riippumaton Rewell katsoi parhaaksi erota virasta vuonna 1913.

Tosin Rewelliltä tiedusteltiin vuonna 1916, voisiko hän vastata myöntävästi, jos Suomalainen puolue kysyisi häntä hovioikeuden presidentiksi. Vastauksen otaksutaan olleen kielteinen.  Hän tunsi hovioikeuden repivän ilmapiirin ja  suomenmielisen presidentin Henrik Boreniuksen saaman tylyn, karkeankin kohtelun. Virkaan nimitettiin Ruotsalaisen puolueen vahva mies, Karl Söderholm.

Suomenkielisen Vaasan rakentaja

Jätettyään Vaasan hovioikeuden Oskar Rewellistä tuli päätoiminen­ liike- ja pankkimies sekä suomenkielisen kulttuurin ja sivistyksen­ harras tukija. Rewell keräsi 10 000 kirjan yksityisen kirjaston­ ja oman kuvataidekokoelman. 

Oskar Rewell oli mukana lähes kaikessa, mitä suomenkielistä Vaasaa rakennettaessa tehtiin. Merkittävää tämä oli sikäli, että Vaasan tuon ajan suomenkielinen asujamisto muodostui palvelus­väestä ja työväestöstä.   

Jäljet näkyvät tämän päivän Vaasassa esimerkiksi Pohjanmaan museon, kolmen suomenkielisen oppikoulun ja sanomalehti Pohjalaisen (ent. Vaasa) toiminnassa.

Maakuntakin sai osansa. Perustettaessa vuonna 1907 Etelä-­Pohjanmaan  kotiseutuyhdistystä  Rewell maksoi heti ainaisjäsenmaksun. Kun  rahaa kerättiin Etelä-Pohjanmaan sivistyshankkeisiin, hänen nimensä toistui tilitys­listoilla ensimmäisenä ja suurimmalla summalla.

Suomen itsenäistymisen jälkeen Rewellin toimeliaisuus ­jatkui voimakkaana ja monipuolisena. Hän muun muassa tuki haavoittuneita jääkäreitä ja Itä-Karjalan­ ­valloitusretkikuntia sekä liittyi jäseneksi Suomalaisuuden ­Liittoon.

Rewell alkoi vetäytyä yhteiskunnallisesta elämästä ja ­hoitaa ­terveyttään vuonna 1927. Hän erosi   muun muassa perustamansa Kansallis­kauppa Sammon johdosta sekä KOP:n hallinto­neuvostosta.

Rewell taitaa olla ainut lakimies, jonka muistomerkiksi on pystytetty liikekeskus. Vaasassa sijaitsevan kauppakeskus Rewell Centerin suunnitteli Oskar Rewellin­ poika, arkkitehti Viljo Revell.

Lisätietoja: Marja-Riitta Ylikangas-Annola 2008: Tuomari, humanisti, hovioikeudenneuvos Oskar Rewell 1857–1930: suomenkielisen Vaasan Rakentaja.

Teksti: Erkki Rintala