Lakimiesliiton tuomioistuinhallintoselvitys valmistuu helmikuussa

Lakimiesliiton puheenjohtaja Asko Nurmi lupasi viime lokakuun Lakimiespäivässä, että liitto teettää selvityksen tuomioistuinhallinnon mahdollisista vaikutuksista Suomen oikeudenhoitoon. Oikeusministeriöstä erillisen tuomioistuinhallinnon perustamista ovat esittäneet lukuisat tahot ja siitä kirjoitettu arviomuistio (Tuomioistuinten keskushallinnon uudistaminen, OM:n mietintöjä ja lausuntoja 2/2015) sai erittäin positiivisen lausuntopalautteen (katso Lakimiesuutiset 3/2015). Lakimiesliitto on ajanut tuomioistuinhallinnon perustamista jo pitkään, ja asian tärkeydestä vallitsee liiton sisällä selkeä yksimielisyys.

Lakimiespäivän jälkeen Lakimiesliitto ryhtyi toimiin ja valitsi selvityksen toteuttajaksi tutkimusyhtiö Aula Research Oy:n. 

– Selvitys koostuu alan asiantuntijoiden haastatteluista ja numero-osiosta, jossa on arvioitu tuomioistuinhallinnon perustamisella mahdollisesti saavutettavia kustannustehokkuuden parannuksia, kertoo Aula Researchin partneri Juha Vekkilä.

Vekkilän mukaan Lakimiesliiton aktiivisuuteen asiassa on suhtauduttu kentällä erittäin positiivisesti. 

– Kaikki, joihin olemme olleet yhteydessä, ovat olleet halukkaita ottamaan osaa keskusteluun ja tuomaan omat näkemyksensä esille. Vallitseva näkemys on, että tämä hanke pitäisi nyt saada toden teolla liikkeelle ja viedä eteenpäin tämän vaalikauden aikana. Tuomioistuinhallintoa odotetaan eri puolilla oikeuspolitiikan kenttää, Vekkilä sanoo.

Juha Vekkilä kertoo, että haastateltavat näkevät tuomioistuinhallinnolle kaksi selkeää perustetta. 

– Useat haastateltavat peräänkuuluttavat tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden turvaamista myös organisaatiotasolla. Toinen selkeä perustelu on tuomioistuinlaitoksen kustannustehokkuuden parantaminen. Erilaisia nyt yksittäisille tuomioistuimille kuuluvia hallinnollisia ja toiminnan kehittämiseen liittyviä tehtäviä pystyttäisiin keskittämään kokonaisuutta katsovan ja tehokkaasti toimivan tuomioistuinhallinnon vastuulle sen sijaan, että lainkäyttöön erikoistuneet tuomioistuimet tekevät niitä itse ja liian etäällä toisistaan. Tämä johtaisi parantuvaan kustannustehokkuuteen, kun tuomioistuimet pystyvät keskittymään entistä paremmin ydintehtäväänsä lain­käyttöön.

 

Lakimiesliitossa odotetaan tuloksia mielenkiinnolla

Selvityksen loppuraportti on nyt kirjoitusvaiheessa. Juha Vekkilä kävi tammikuun loppupuolella antamassa esimakua sisällöstä Lakimiesliiton hallitukselle. 

– Helmikuun alkupuolella pitäisi olla valmista, hän sanoo.

Lakimiesliitossa luonnollisesti odotetaan lopullista tekstiä mielenkiinnolla.

– Kiinnostavaa nähdä, mitä eri näkökulmista tuomioistuinhallintoa käsittelevät haastateltavat ovat sanoneet. Tämä aineisto tulee olemaan meille erittäin arvokasta oikeuspoliittisessa työssämme ja uskon, että siitä on apua myös oikeusministeriölle, kun se lähtee toivottavasti viemään tuomioistuinhallintohanketta eteenpäin jo tämän kevään aikana, sanoo Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander.