Mentoroinnista uusia askelia uralle

Mikä on mentorointiohjelma?

Suomen Lakimiesliitossa toimii kaksi erillistä mentorointiohjelmaa. Juristimentorointiohjelmassa kokeneempi juristi (mentor) ohjaa työiältään nuorempaa juristia (aktor) ja opiskelijamentorointiohjelmassa alle 10 vuotta työelämässä ollut juristi tukee loppuvaiheen oikeustieteen opiskelijaa työuran alkua koskevissa pohdinnoissa.

 

Miten kauan ohjelma kestää?

Mentorointiohjelmat kestävät vuoden. Juristimentorointiohjelma alkaa tammikuussa ja päättyy joulukuussa. Hakuaika on edellisen vuoden marraskuussa.
Opiskelijamentorointiohjelma alkaa ja päättyy lukuvuoden mukaisesti syksyllä. Seuraava haku on elokuussa.

Molempiin mentorointiohjelmiin haetaan Lakimiesliiton verkkosivuilla www.lakimiesliitto.fi. Hakukaavakkeen täyttäminen vaatii käyttäjätunnukset. 

 

Millä perusteilla pääsee mukaan?

Mentorointiohjelmaan hakiessaan aktorin tulee perustella, miksi haluaa mukaan. 

– Jotkut opiskelijat haluavat mukaan, koska ovat siirtymässä työelämään ja heitä kiinnostavat työuran alkuun liittyvät asiat. Joku toinen saattaa olla perustamassa omaa yritystä ja kolmas haaveilee urasta kansainvälisessä järjestössä. Myös työ- ja perhe-­elämän yhdistäminen askarruttaa, kertoo Lakimies­liiton mentorointiohjelmista vastaava oikeuspoliittinen asiamies Eero Blåfield.

– Haemme aina tapauskohtaisesti jokaiselle mentoroitavalle parhaiten sopivan henkilön. Tärkeää on, ettei pari tunne toisiaan etukäteen, sillä se estää hyvän ammatillisen mentor–aktor-suhteen. Lakimiesliitto kouluttaa jokaisen mentorin ja aktorin.

 

Mitä vuoden aikana tehdään?

Kaikki mentor-aktor-parit kerätään yhteen vuoden aikana kolme kertaa. Tapaamisissa luodaan kontakteja myös muihin kuin omaan pariin.

Tämän lisäksi jokainen pari tapaa kerran kuukaudessa noin 1,5–2 tunnin ajan. Jokaiselle tapaamiselle sovitaan etukäteen aihe, josta keskustellaan. 

– Mentorin ei ole tarkoitus olla vanha viisas valtiomies, joka antaa valmiita vastauksia. Hän on pikemminkin sparraaja, joka kyseenalaistaa ja saa aktorin ajattelemaan itse. 

 

Sopiiko vain pääkaupunkiseudun juristeille?

Koska oikeustieteen alan työ­paikat ovat keskittyneet vahvasti pääkaupunkiseudulle, myös valtaosa mentoreista työskentelee Helsingin alueella. Mentorointiohjelmat on kuitenkin tarkoitettu myös muualta tuleville juristeille. 

– Meillä on jonkin verran osallistujia pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Lisäksi monet saattavat esimerkiksi käydä Helsingissä työmatkojen vuoksi ja yhdistävät mentoroinnin matkoihinsa, Blåfield rohkaisee. 

 

Minkälaista palautetta on tullut?

Lakimiesliitto on saanut mentorointiohjelmistaan hyvää palautetta. 

– Ihmiset ovat löytäneet uutta motivaatiota ja saaneet rohkeutta seurata omia unelmiaan. 

 

**

Enemmän kuin opiskelu

Åbo Akademissa opiskeleva Natalie Eklund haki mentorointiohjelmaan, koska opiskelujen jälkeinen elämä mietitytti.

– Hakuhetkellä kärsin opiskelumotivaation puutteesta enkä oikein tiennyt, mitä tekisin opiskelujen jälkeen. 

Kulunut vuosi onkin ollut antoisa. Huhtikuussa nuori nainen valmistui oikeusnotaariksi ja nyt hän on päässyt ensimmäistä kertaa oman alan töihin kesäksi.

– Mentorointiohjelman ansiosta olen tutustunut uusiin ihmisiin. Olen myös paremmin tietoinen eri työmahdollisuuksista. Tuntuu, että nyt olen sisällä lakimiesmaailmassa.

Eklundin mukaan jokainen tapaaminen on ollut antoisa. 

– Olen saanut paljon työkaluja, joiden avulla on helpompi tavoitella asettamiani tavoitteita. Myös itsevarmuuteni on parantunut. En ole kokenut yhtään huonoa hetkeä edes silloin, kun herätyskello soi kello neljältä aamulla ehtiäkseni tapaamaan mentoriani Helsinkiin. 

Natalie Eklundin mielestä jokaisella pitäisi olla oma mentori.

– Olen saanut tietää monia sellaisia asioita, joita en olisi pelkästään koulussa oppinut. Tunnen itseni etuoikeutetuksi.

**

Koukuttavaa puuhaa

Asianajaja Antti-Jussi Partaselle mentorointi on mukavaa vasta­painoa varsinaiselle asiakastyölle. 

– Lisäksi mentorointitilaisuuksissa olen saanut tavata mielen­kiintoisia ihmisiä.

Ennen mentorointia Partanen on muun muassa valmentanut opiskelijoiden oikeustapauskilpailujoukkueita.

– Parina viime vuonna valmennustyö on jäänyt vähemmälle, joten aikaa on vapautunut mentoroinnille.

Partanen pitää pääasiallisena tehtävänään aktorin omien ajatusten herättelyä sekä oman kokemusperäisen tiedon jakamista.

– Olen myös pyrkinyt tarjoamaan kontaktejani aktorin käyttöön.

Partanen kokee, että mentorointi on tarjonnut myös hänelle itselleen mahdollisuuksia pohtia omaa uraa uudella tavalla. Samalla vuorovaikutustaidot ovat kehittyneet. Hyviin hetkiin kuuluvat myös ne tilanteet, joissa on voinut huomata aktorin löytäneen itse tälle sopivan ratkaisun keskustelun pohjalta.

Haastetta on tuonut lähinnä vain oman projektiluonteisen työn ja sen aikataulujen sovittaminen yhteen mentoroinnin kanssa.

Partanen suosittelee mentorointia myös muille.

– Tämä on itselleni toinen kausi Lakimiesliiton mentorointiohjelmassa. Lisäksi olen lähtenyt mentoriksi vanhan opinahjoni Turun yliopiston vastaavaan ohjelmaan. Varsin koukuttavaa puuhaa siis.

**

Teksti: Heidi Jäntti