Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander on kuntakentän monikärkiohjus

Kimmo Mikander, 41, on multi­osaaja. Miehellä on taskussaan kolmet tutkintopaperit: hän on maanmittausinsinööri, juristi ja ekonomi. Hän on tehnyt niin siviili- kuin hallintojuristin hommia. Tätä nykyä Mikander on Mikkelin kaupungin­johtaja.

Pykälöikäämme.

1 luku. Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Hiekkalaatikossa vietin vielä huoletonta vapaan miehen elämää. Samoin peruskoulussa, ja samaten lukiossa.

2 §. Valaistuminen. Ylioppilaspaperit saatuani kulkeuduin ensin insinööriopintojen pariin. Maanmittaukseen ja sen perustana olevaan lainsäädäntöön perehtyes­säni oivalsin, että minun oikea paikkani on oikeustieteellisessä. Juridiikka alkoi kiehtoa minua salaperäisellä tavalla – ja se vei mennessään. Mutta ei kahta ilman kolmatta. Minussa on vähän suorittajan vikaa. Kuorrutin juristiviisauttani lopuksi taloustieteen opinnoilla.

2 luku. Lainsäädännöstä yleisesti

1 §. Kiva laki. Siviilioikeuden yleiset opit ovat viehättäviä. ”Jo muinaiset roomalaiset…”

Oikeustoimilaki on näpsäkkää ­tavaraa.

2 §. Kamala laki. Sosiaalioikeuden pänttääminen oli minulle kuin myrkyn juomista. Siitä puuttuu juridiikan kova ydin. Sosiaalioikeudessa on liikaa säädöksiä, jotka muistuttavat enemmän poliittisia ohjelmajulistuksia kuin oikeita lakeja.

3 luku. Kuntalainsäädännöstä erityisesti

1 §. Esimerkillistä. Kuntajakolain viimeisin muutos on onnistunut ja tuli tarpeeseen. Uuden kunnan perustamiseen tuli ryhtiä ja selkeä rytmitys, ja kuntajakolain mukaisesti nimetty uutta kuntaa valmisteleva yhdistymishallitus on loistava keksintö.

Valmistelemme parhaillaan Ristiinan ja Suomenniemen liittymistä Mikkeliin. Yhdistymishallitus on ottanut vastuulleen kaikki uuden kunnan perustamiseen liittyvät operaatiot. Homma on erinomaisesti hanskassa.

2 §. Epäesimerkillistä. Kaikki yleiset höpinät ja julistukset. Sosiaalipuolen lisäksi niitä on alkanut ilmaantua myös ym­päristö­­­­­­­hallintoon. Esimerkiksi Paras-lain ”vähintään noin” -sanontoja lukiessa tukka nousee pystyyn.

4 luku. Juristeista

1 §. Taitava juristi. Muutaman vuoden työrupeama pienessä asianajotoimistossa kasvatti. Tajusin, että juristi on asiakkaansa palvelija, ja jotta hän voi hoitaa toimeksiantonsa menestyksellisesti loppuun saakka, hänen on pakko olla positiivinen ja rakentava.

Taitava juristi osaa luoda asiakkaalleen turvallisuuden tunteen ja luottamuksen itseään kohtaan. Tyytyväinen asiakas maksaa laskunsa – ja tulee joku päivä takaisin.­

2 §. Tomppeli juristi. Joskus törmää juristeihin, jotka ovat selvästi olleet liian kauan liian pienissä ympyröissä.

Yksittäisen lain yksittäisen pykälän soveltamiseen käpertynyt juristi surkastuu ihmisenä. Pahimmillaan se johtaa oman navan tuijottamiseen ja sokeuteen ulkomaailman edessä. Aina silloin tällöin kannattaa ottaa edes pieniä riskejä ja sietää edes lievää epävarmuutta.

5 luku. Kuntakentän juridisesta osaamisesta

1 §. Hyvät trendit. Jos kuntia vertaa yrityksiin, melko pienikin kunta on juridisesti kiinnostava konserni. Lakimiesajattelun tuomasta täsmällisyydestä on näissä kuvioissa suurta hyötyä. Aika moni pienehkökin kunta on tämän tajunnut.

2 §. Huonot trendit. Kunnat eivät kykene ostamaan joukkoihinsa kokeneita juristeja ja asianajajia ainakaan rahalla.

Ihmisistä ja koko yhteiskunnan pelisäännöistä kiinnostuneet juristit hakeutuvat tälle alalle kutsumuksesta – ja niukahko palkka on heitä kohtaan vähän väärin.
Sanon silti nuorille juristeille: kaupungit ovat hyviä työnantajia.

6 luku. Kaupunginjohtajan työstä

1 §. Riemukkainta. Mikkelin kokoisessa kaupungissa kaikki asiat pysyvät vielä ihmisen kokoisina. Tässä työssä voin vaikuttaa sekä yksittäisten ihmisten arkiseen ­elämään että koko seutukunnan kehittämiseen. Entisenä maanmittarina viihdyn erityisesti maankäyttöön, rakentamiseen ja alueiden kehittämiseen liittyvien hankkeiden parissa.

2 §. Rasittavinta. Ainainen kuluvahtina oleminen syö miestä. Kaikki on mietittävä ­eurojen kautta.

On osattava erottaa isot ja pienet asiat. Mikkelin sosiaali- ja terveydenhuollossa palaa vuoden joka ikinen tunti 18 000 euroa.­ Jos myymme maata sadalla tuhannella eurolla, sen kuluttaminen on vain viiden tunnin hujaus sote-puolella.

7 luku. Kuntauudistuksesta

1 §. Mahdollisuudet. Itse edustan koulu­­kuntaa, jonka mukaan kunta­liitoksia tarvitaan. Nykyinen kuntakenttä on liian pirstaleinen, ja osa nykykunnista on taloudellisessa umpikujassa.

Kunnan on oltava elinvoimainen. Sen on kyettävä tarjoamaan asukkailleen uutta yhteistä hyvää lakisääteisten pakko­palvelujen lisäksi, sen on pystyttävä inves­toimaan tulevaisuuteen.

2 §. Sudenkuopat. Me Mikkelissä mietimme sitä, kuinka suureksi meidän on viisasta kuntaliitosten myötä kasvaa. Liial­linen levittäytyminen saattaa syödä nykyisen elinvoimamme.

Jos Mikkeli olisi yritys, ryhtyisin heti myymään nykyisiäkin reuna-alueitamme.­­ Meidän kannattavin osamme on kaupungin ydinkeskusta, jossa kaikki pelittää ja vaurautta riittää. Mutta kunta ei ole yritys.

8 luku. Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Mikkeli oli suurissa talousvaikeuksissa vuonna 2008, ja meidän oli muun ohella pakko lomaut­taa koko­ kaupungin henkilökunta muutamaksi päiväksi.

Kunnallisvaalit painoivat päälle. Oikaisu­vaatimuksia ja valituksia ropisi tupaan laatikkokaupalla. Nousimme kuopasta ehdin nahoin ja saimme taloutemme kuntoon.

2 §. Karvain tappio. Olen ikuinen ­opti­­­misti. En rekisteröi – tai ainakaan jää märehtimään – mahdollisia takaiskuja.

Jos huomaan, että koko kaupunginhallitus on eri mieltä kuin minä, on syytä katsoa pikaisesti peiliin. En ole osannut tehdä työtäni, perustella riittävästi omia näkemyksiäni.

9 luku. Onnellisuudesta

1 §. Onnellinen minä. Etenkin perjantaisin, rankan työviikon jälkeen, tunnen usein outoa mielihyvää. Hommat ovat pulkassa ja edessä on viikonloppu totaalisen toisenlaisessa maailmassa perheen ja ystävien kanssa.

Nautin suunnattomasti jutustelusta ­aivan tuntemattomien ja niin sanottujen tavallisten ihmisten kanssa.

2 §. Alakuloinen minä. Epäreilu arvostelu selän takana kirpaisee aina.

Kaikki poliitikot eivät aina jaksa pysyä sanojensa takana, kun eteen tulee vastoinkäymisiä.

10 luku. Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Merisuola.

2 §. Herkkuruoka. Lihakeitto.

3 §. Paras juoma. Gin tonic.

4 §. Kaunein kukka. Auringonkukka.

5 §. Väri ylitse muiden. Sininen.

6 §. Elämän tarkoitus. Elämä on matka kohti henkistä tasapainoa.

7 §. Lempilausahdus. ”Tältä pohjalta.”

 

Kimmo Mikander

 • s. 1971, Kerimäki
 • Ins. 1996 (AMK), EVTEK
 • OTK 2000, HY
 • VT 2001
 • AA 2004
 • KTM 2010, LTY
 • Hirvensalmen kunnanvaltuutettu (kok.), 2005–2008
 • YM, ins./tark., 1996–1997, ma. tark. 1998
 • Hirvensalmen kunnan hallintojoht. 1998–1999
 • Mikkelin kihlakunnanvoudin sij. kesinä 2001–2004
 • AAtsto Matti Kunnas Oy, avustava lakimies 2001, AA 2004–2005
 • Mikkelin kaupunginlakimies, 2006–2007
 • Mikkelin kaupunginjohtaja, 2007–
 • Perhe: vaimo, kaksi tytärtä
 • Harrastukset: kestävyysurheilu