Miten minusta tuli lakimies: Teuvo Sarin

Lakimiehen ammatin valitseminen ei perustunut mihinkään syvälliseen pohdintaan. Ensimmäisiin pääsykokeisiin lähdin armeijasta henkilökohtaisella syylomalla: hentoa lukemista ja nuoren­ miehen itsevarmuudella kokeisiin, ja turpiin tuli. Juttu vaikutti kuitenkin mielen­kiintoiselta, joten piti yrittää uudelleen. Rima vapisi kuin korkeushyppääjillä­ MM-kisoissa, mutta läpi mentiin. Opiskeluaika oli täyspäiväistä opiskelua, jota vain viinakaupan osa-aikamyyjän työt katkoivat.

Kun on ollut saman kuntatyönantajan palveluksessa yli 30 vuotta, ­täytynee todeta ammatinvalinnan olleen vähintäänkin tyydyttävä – vaikka toimialueesta opiskeluaikoina totesinkin, että tuota nyt en ainakaan rupea tekemään. Teoriassa kuntajuristin työ on ”siisti sisätyö” ­asiallisine työaikoineen, mutta eihän se sitä todellisuudessa ole. Kunnan palveluksessa toteutetaan päivittäin liiton tunnuksena olevaa oikeutta ja kohtuutta niin pitkälle kuin se on mahdollista, vaikka lehdistä kuinka voi ­toisin lukea.

Varsinaisesti itse työssä ei mikään ole noin pitkässä kävelyssä harmittanut. Tietenkin olisi ollut kiva, jos joku olisi keksinyt sellaisen hälytys­järjestelmän, joka sytyttäisi lamput kun tilille tulee niin paljon palkkaa, että rajat ylittyvät. Toisaalta voi olla hyvä, että ei ole keksitty, niin ei harmita niin paljon kun lamppu ei olisi syttynyt. Oikeasti kuntapuolella ei ­vieläkään ymmärretä lakimiesten merkitystä, ja tämä koskee ennen ­kaikkea pienempiä kuntia.

Julkinen sektori pyörii uskomattoman säästövimman alla, ja tämä ­koskee ihan yhtä lailla juristejakin. Toisaalta taas maailma monimutkaistuu koko ajan, mikä vaatii myös lakimiesten läsnäoloa. Tässä raossa taiteilu vaatii nimenomaan Lakimiesliiton ja sen jäsenyhdistysten panosta tasapainon saavuttamiseksi. Itse kuulun liittoon jäsenyhdistyksen kautta, olen aina kuulunut. Ihan turha vinkua ongelmista, jos vain istuu katsomossa.

Lakimiesuutiset on helppo ja mukava bussimatkalukeminen, jonka jutut ovat oikeastaan juuri sopivan mittaisia ja sellaisia, että väsyneempänäkin ne osaa hahmottaa. Se ei ole ihan perinteinen ”kaikkea mulle ja heti” -vaatimuksilla kyllästetty ay-lehti, vaan sekoitus koko liiton toiminta-­alueelta. Edunvalvonnan tietojen lisäksi lehdessä on paljon muutakin, kuten liitossakin.

Teksti: Alisa Kettunen, kuva: Vesa Tyni

Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesuutisten 70-vuotista taivalta. Suositussa juttusarjassa lakimiehet kertovat, mikä johti heidät lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta.