Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Kari Puolitaival

Päädyin hakemaan oikeustieteelliseen pitkälti siksi, että tutkinnon­ ­­jälkeen o­vet ­olisivat auki moniin suuntiin. Kiinnostavilta tuntuivat myös mieli­kuvat lakimiesten ­työskentelystä, jotka liittyivät paljolti asianajotehtäviin.

Opiskeluaikana pääsin kesätöihin nimismiehen sijaiseksi. Tässä työssä oikeus­tieteellisen asioita sai soveltaa käytännössä. Opintojen jälkeen olin hetken perintä­toimistossa, kunnes pääsin auskultoimaan. Sieltä siirryin hoitamaan useaksi vuodeksi nimismiehen sijaisuutta, ja nyt toimiessani poliisitehtävissä tavallaan jäin sille tielle.  Työssä tuntui hyvältä, että sai ja piti ­toimia sen mukaan kuin tuntui oikeudenmukaiselta ja oli lainmukaista. Lisäksi yksittäisiä ihmisiä pystyi auttamaan konkreettisissa tilanteissa.

Nykyiset tehtäväni ovat monipuolisia ja työ on ihmisläheistä. On helppo nähdä työn yhteiskunnallinen merkitys turvallisuuden ylläpitämisessä ja osana ketjua­ rikosvastuun toteuttamisessa. Juristin koulutus tukee hyvin poliisissa työskentelyä. Urani on osunut ajanjaksoon, jolloin valtionhallintoon ja poliisiin on tehty isoja muutoksia. Se on osaltaan vaikeuttanut erilaisissa tehtävissä kiertämistä.

Lakimiehiä tarvitaan jatkossakin. Yhteiskunta toimii lakien ja sopimusten­ pohjalta. Niitä laadittaessa ja tulkittaessa on lakimiesten ammattitaito ­tarpeen – tietotekniikasta huolimatta.

Lakimiesliitto on olennainen toimija lakimiesten yhteisen identiteetin kehittämisessä ja vahvistamisessa. Liitto ei tee pelkästään juristien edunvalvontaa, vaan pyrkii yleisemminkin vaikuttamaan yhteiskuntaan ja sen oikeudenmukaiseen toimintaan. Olin pitkään työnantajavirkamies, enkä sen vuoksi voinut toimia luottamustehtävissä järjestöissä. Nyt joitakin ­vuosia aktiivisempana toimijana oleminen on myös avannut silmiä näkemään ne monipuoliset vaikuttamisen tavat, joilla asioita hoidetaan.

Lakimiesuutisiin  tutustuin opiskeluaikana. Kolumnit luen aina, muut jutut aiheen ja omien kiireiden mukaan. Nimitysuutisista olen seurannut, minne opiskelukaverit ja tutut ovat siirtyneet. Jäsenlehti tuo ­lukijoilleen ammatillisesti merkityksellistä ja tarpeellista informaatiota, ­esimerkiksi lyhyet jutut säädöshankkeista ja muutoksista ovat tällaisia­ ­käytännöllisiä tietopaketteja. Samalla jäsenlehti voi olla viihdyttävä ­kertomalla kiinnostavista ihmisistä ja ilmiöistä.

**

Teksti: Alisa Kettunen

Kuva: Miika Kainu