Opiskelin Lundin yliopistossa kauppatieteitä ja erikoistuin kuluttajamarkkinointiin. Suomessa tuli samaan aikaan voimaan kuluttajansuojalaki, jossa edellytettiin valtion virkoihin pääsyssä suomalaista juristin tutkintoa. Halusin pätevyyden mihin tahansa työpaikkaan ja päätin, että juristin tutkinto toimii hyvin täydentävänä tutkintona.
Olin vuosikurssimme emäntä ja toimin ainejärjestössämme Lex ry:ssä aktiivisesti. Mieleen on jäänyt erityisesti, kun selvittelimme monien eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa alkoholijakelun laillisuutta ainejärjestömme toimitiloissa.
Olen ollut tyytyväinen valintaani monessa mielessä. Unilever-aikanani oli mielenkiintoista tehdä yrityskauppoja ja toimia läheisessä suhteessa markkinointiin kansainvälisessä yhteisössä. Nykyisessä työssäni on ollut antoisaa olla mukana median digitalisoitumisessa ja sen tuomissa muutoksissa.
Menneitä uramahdollisuuksia on turha miettiä jälkikäteen, mutta ehkä olisi kannattanut etsiä heti alusta muita kuin puhtaita juristin töitä. Urakehityksen osalta lakimiehet jäävät hyvin helposti asiantuntijoiksi, eivätkä etene siitä pidemmälle.
Eri toimialoille erikoistuneita lakimiehiä tarvitaan varmasti tulevaisuudessakin. Maailma on mennyt sen verran monimutkaiseksi ja nopeatempoiseksi, ettei yksinomaan pykäläosaamisella enää pärjää kaikkialla. Yleisesti uskon järjestöjen voimaan. Yritysten ja yksilöiden toimintaympäristössä on monta asiaa, joiden hoitaminen sujuu luontevammin järjestöiltä. Kuulun sekä Lakimiesliittoon että Ekonomiliittoon.
Jäsenlehden merkitys on hyvin laaja. Parhaimmillaan se on yhteisöllinen, viihdyttävä oppimis- ja keskustelufoorumi. Vuosien saatossa tiettyä Lakimiesuutisten artikkelia ei ole jäänyt mieleen, mutta lehdestä varsinkin opiskeluajan jälkeen oli todella mukava aina lukea nimitysuutisia.
Lakimiesliiton tunnuslause on hieno lause. Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Ja niinhän se pitäisi olla.
**
Suositussa juttusarjassa lakimiehet kertovat, mikä johti heidät lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta.
**
Teksti: Alisa Kettunen
Kuva: Vesa Tyni