Miten minusta tuli lakimies? Vuorossa Timo Koskinen

Tiesin haluavani juristiksi jo ala-asteella. Opintojen puolivälissä kävin tosin läpi pienen epäilyksen, ja hain ja pääsin valtiotieteelliseen sekä piipahdin myös kauppakorkeassa. Molemmat opinnot jäivät lopulta juridiikan imuvoiman uhreiksi. Hakeuduin myös jatko-opiskelijaksi yliopistoon, mutta projekti hautautui lopulta perhe-elämän, talonrakennuksen ja hektisen työuran alle. En oikeastaan kadu sitä enää. Varsinkin kun ymmärtää, mitä ­vanhemman läsnäolo merkitsee omille lapsille. 

Opiskeluajoilta jäi mieleen ”juridisia ilmiöitä” kuten Klami ja Tikka sekä Pekka Koskinen. Palavan intohimon omaan työhönsä tunnistaa kaukaa!­ Kiire on intohimon suurin lannistaja, mutta toisaalta ilman intohimoa ­kiireinen juristi on ihan oikeasti kuiva.

Lakimiehen ammatti on se toiseksi paras ammatti poliitikon jälkeen ­vaikuttaa yhteisiin pelisääntöihin. Ay-juristina pystyn yhdistämään ajankohtaisen työelämä­tiedon lainvalmisteluhankkeisiin ja muihin kehittämistyöryhmiin. Suurimpia onnistumisen hetkiä on vuosikausien lakihankkeiden­ saaminen voimaan tai se, kun voi ­vaikuttaa ihan uuden normiston tai oikeuden­alan valmisteluun. Normaali asianajaja näkee asiakkaan riemun tai karvaan pettymyksen välittömästi jutun hävittyään tai voitettuaan, ay-juristin­ on usein tarkasteltava todellisia tuloksia vuosien sijaan sukupolvissa.

Olen varma, että lakimiesten asema vahvistuu. Kansainvälistyminen, poukkoilu yksityiskohtaisen ja puitelainsäädännön välillä, ihmisoikeuksien­ ja kv-sopimusten­ merkityksen lisääntyminen sekä ylipäänsä kansalaisten­ ­tietoisuus globaalista oikeuden­mukaisuudesta eivät ainakaan vähennä käyttöarvoamme. Ainoa huoli ­siintää siinä, etteivät suuryritykset kaappaa oikeudenkäyttövaltaa­ juristiarmeijoineen­ ohi kansallisten ja nupulla olevien kv-oikeuselinten ohi. ­Kummassakin tapauksessa tosin juristeille käy hyvin. Edunvalvontamme haaste onkin pitää kansalaisten usko juristien ja oikeuslaitoksen osaamiseen, resursseihin ja oikeudenmukaisuuteen yllä tässä ­myllerryksessä. 

Palkansaajapuolen työmarkkinalakimiehet ovat perustaneet erään ­tuoreimmista lakimiesliiton alayhdistyksistä, Tyly ry:n. Suutarin lapsellakin­ on siis kengät ja tästä uutisoitiin näkyvästi myös Lakimiesuutisissa pari vuotta sitten. Jäsenlehti on meille tärkeä paitsi jäsensidonnaisuuden kannalta, myös palautekanavana. Sähköisenä se antaa hurjasti lisää vuorovaikutusmahdollisuuksia.

Miten minusta tuli lakimies? -juttusarja juhlistaa Lakimiesuutisten 70-vuotista taivalta. Suositussa juttusarjassa lakimiehet kertovat, mikä johti heidät lakimiehen ammattiin ja identiteettiin. Henkilöt toimivat monenlaisissa tehtävissä ja urapolut eroavat toisistaan, mutta kaikkia yhdistää ­koulutustausta ja ymmärrys lakimiesten tekemän työn arvosta.

Teksti: Minna Rinne

Kuva: Vesa Tyni