Rauno Selenius on poissa

Rauno (Rane) Olavi Selenius kuoli 5.10.2015 äkilliseen sairauskohtaukseen. Häneltä jäi monta tehtävää kesken, muun muassa Lakimiesliiton valtuuskunnan vaalien tulos näkemättä.

Työhuone 33 vuotta Lakimiesliitossa

Rauno Selenius syntyi 30.4.1951 Porvoossa. Oikeustieteen kandidaatiksi hän valmistui Helsingin yliopistosta 1979. Heti sen jälkeen hän toimi pari vuotta Patentti- ja rekisterihallituksen ylimääräisenä lakimiehenä. Rauno Seleniuk­sen työura jatkui hänen kuolemaansa saakka lakimiesten etujen ajajana. 

Vuonna 1982 Selenius valittiin Suomen Lakimiesliiton asiamieheksi.  Vuonna 1990 hänestä tuli Lakimiesliiton toiminnan­johtaja, jota tointa hän hoiti vuoteen 2001. Senkin jälkeen työhuone säilyi Lakimiesliitossa, mutta tehtävät vaihtuivat oikeusministeriön hallinnonalan pääluottamusmiehen työksi. Selenius ehti siis työskennellä lakimiesten etujen puolustajana ja ajajana kunnioitettavat 33 vuotta.

Rauno Seleniuksen innostus edistää lakimiesten etuja ei rajoittunut pelkkään palkkatyöhön. Hän hoiti näet lukuisia luottamustoimia, jotka liittyivät edunvalvontaan. Hallintolakimiesten sihteerinä hän oli vuonna 1982 ja puheenjohtajana vuodesta 2006 alkaen. Akavan hallituksen jäsen Selenius oli vuosina 1990–2001 ja vuodet 1996–2001 Akava-Js:n varapuheenjohtajana. Hallinto­unionin puheenjohtaja hän oli vuodesta  2002 alkaen. Lakimiesliiton valtuuskuntaan Rauno Selenius valittiin  ensimmäisen kerran vuonna 2003, ja hän oli ehdolla myös syksyn 2015 vaaleissa. 

”Lopetetaan kitinä”

Työtoverina ja ystävänä Rauno oli lojaali ja auttavainen. Kiireettömästi hän kuunteli toisen ongelmia ja antoi auliisti tietoja sekä neuvoja. Sosiaalisuutta edellyttävien työn, luottamustoimien ja pitkäaikaisen Rotaryharrastuksen vastapainoksi Selenius viihtyi myös yksin. Pitkät, lähes  päivittäiset hiihto- ja lenkkeilymatkat ja lukeminen olivat hyvä tapa ladata akkuja.

Rauno Seleniuksen kykyä nähdä asioista parhaat puolet kuvaa hyvin hänen haastattelunsa 14.10.1993 Lakimiesliiton 50-vuotishistoriaa varten. Siinä hän kertoo Lakimiesliiton vuoden 1986 lakkohankkeesta: ”Tosiasiassa lopputulos oli Lakimiesliiton kannalta erittäin hyvä siihen verrattuna mitä Virkamiesliitto sai lakkoiltuaan kuusi viikkoa. Kahden vuoden kuluttua kuitenkin todettiin, että lakko olisi ollut onnettomuus.” 

Rauno Selenius oli myös taitava kynänkäyttäjä, joka säännöllisesti avusti Lakimiesuutiset­-lehteä. Asiallisen juridisen tekstin  lisäksi hän osasi kirjoittaa myös mukaansatempaavasti. Siitä on hyvä esimerkki ote Lakimiesuutisten pääkirjoituksesta heinäkuulta 2000. Kirjoituksen sisältönä oli tuolloin käyty tiukka vääntö tuomareiden palkankorotuksista. ”Poliittisten päättäjien tuomariallergia on vaarallista. – – Riitely pikkuperunoista saattaa tukehduttaa ilmapiirin. Parempi olisi lopettaa kitinä kerralla.” Tämä asenne on hyvä perintö Raunolta meille.

Ansioistaan Rauno Seleniukselle on myönnetty Akavan ja Lakimiesliiton hopeiset ansiomerkit sekä Kihlakunnanvouti­yhdistyksen kultainen ansiomerkki.

**

Teksti: Ritva Juntunen ja Sakari Sippola