Yhteenkuuluvuudesta voimaa

Harvalla Lakimiesliiton puheenjohtajalla on takanaan yhtä värikästä historiaa kuin Sakari Sippolalla

Koulu jäi kesken vuonna 1941, jolloin 16-vuotias Sippola päätyi vapaaehtoisena toisen maailmansodan pyörteisiin. Taistelut loppuivat haavoittumiseen Vuosalmen taistelussa heinäkuussa 1944 ja tulevaisuus näytti epävarmalta. Sodan loppu­vaiheessa Suomeen perustettiin­ valtion sisäoppilaitos, jonne otettiin opiskelijoiksi sotapalveluksessa haavoittuneita nuorukaisia. Sippola suoritti siellä lukion kolmessa ­vuodessa ja kirjoitti ylioppilaaksi. Sitä seurasi työpaikka VR:n junanlähettäjänä. Työn ohella Sippola­ aloitti lakiopinnot, jotka hän sai päätökseen vuonna 1956.

– Rautateillä vietetyt vuodet olivat­ minulle elannon hankkimista. Vuoro­työ tarjosi hyvät mahdollisuudet opiskeluun. Suunnitelmissa oli koko ajan valmistua oikeustieteellisestä lakimieheksi, hän muistelee.

Vuosina 1954–1963 Rautatie­hallituksessa työskennellessään Sippola auskultoi myös varatuomarin arvon. Seuraava uraetappi oli valtio­varainministeriö, missä Sippola kunnostautui erilaisissa työmarkkina­neuvotteluihin liittyvissä tehtävissä.

– Silloisen linjan mukaisesti pyrimme vastustamaan palkansaaja­järjestöjen ehdotuksia parhaamme mukaan. Siltä suunnalta sanottiin, että valtiovarainministeriöön oli koottu kaikki hankalat miehet. Työn ulkopuolella olimme kuitenkin hyviä kavereita, Sippola sanoo.

Vuonna 1973 Sippolasta tuli korkeimman hallinto-oikeuden hallinto­neuvos, ja tässä tehtävässä hän viihtyi aina eläkeikään asti. Tuomari­uran aikana vankka kokemus työmarkkinakysymyksistä vahvisti Sippolan roolia Lakimiesliitossa. Liiton puheenjohtajuus toteutui vuonna 1989.

– Jäin eläkkeelle vuonna 1995. Vuotta myöhemmin minut kutsuttiin vetämään Lakimiesliiton seniori­toimintaa. Aloitin toimikunnan puheenjohtajana ja jatkan sitä työtä edelleen, Sippola kertoo.

Järjestötoiminnan tuntija ja tuomari

Vuonna 1975 lakimieheksi valmistunut ja sittemmin tohtorin tutkinnon suorittanut Heikki Halila on pitkän­ linjan järjestömies, joka tuli ensimmäisen kerran Lakimies­liiton hallitukseen 23-vuotiaana opiskelijajärjestöjen edustajana. Auskultoimista lukuun ottamatta Halila on tehnyt koko työuransa Helsingin yliopistossa. Järjestökentällä hän on ehtinyt vaikuttaa muun muassa Pykälä ry:n, Nuoret­ Lakimiehet ry:n sekä Urheilu­oikeuden yhdistyksen puheen­johtajana.

– Työurani yliopistolla perustuu­ tehtävien houkuttelevuuden lisäksi sukutaustaan, perustelee Halila omaa ammatinvalintaansa.

Vaikka Halilan (2001–2006)  ja Sippolan (1989–1994) puheen­johtajakausien välillä onkin useiden­ vuosien ero, yhteinen­ lakimiesliittolainen historia sai alkunsa joulukuussa 1977: ­Tuttavuus syntyi bussipysäkillä Munkki­vuoressa, josta molemmat­ olivat matkalla Lakimiesliiton liitto­kokoukseen. Keskusteltavaa löytyi­ juridiikasta sekä ammatillisesta järjestötoiminnasta ja edun­valvonnasta. 

Heinäkuussa 2014 hovioikeuden­laamanniksi nimitetty Lakimiesliiton nykyinen puheen­johtaja Asko Nurmi  (2012–) on muiden lailla innostunut luottamustehtävän tuomista vaikuttamismahdollisuuksista. Hänen urahistoriansa perustuu kuitenkin Halilaa vähemmän suunnitelmallisuuteen.

– Tein oikeusavustajan töitä ympäri Suomea, kunnes minulle tarjottiin parin kuukauden ­mittaista viransijaisuutta Turun hovioikeudessa. Sillä tiellä olen edelleen, Nurmi naurahtaa.

Ennen kaikkea joukkuepeliä

Sippola muistelee omaa hallitus­aikaansa lämmöllä. Elettiin suurien lainsäädännöllisten muutosten aikaa. Esimerkiksi työehto­sopimusten yleissitovuus­ tuli osaksi suomalaista työmarkkinajärjestelmää vuonna 1970, kun suuret ikäluokat olivat­ saapuneet työmarkkinoille. Lakimies­liiton asiantuntemus työmarkkina­kysymyksissä oli suhteellisen heikko, joten hallituk­sessa oli tarve asiaa tuntevalle lakimiehelle.

– Monikaan lakimies ei sisäistänyt, että sopiminen meni säädösten­ edelle. Uuden järjestelmän puitteissa tukeuduttiin edelleen liian vahvasti lakiin, kertoo Sippola.

Sippolan kaudella Lakimies­liiton tärkeimpiä saavutuksia olivat lakimiesten ansiotason parantaminen sekä suomalaiseen oikeuspolitiikkaan vaikuttaminen. Vuosien vieriminen ei ole poistanut edunvalvonnan tarvetta. Halila nostaa omalta kaudeltaan esiin Lakimiesliiton hallituksen tärkeitä torjunta­voittoja muun muassa solidaarista palkkapolitiikkaa sekä kaikkien oikeustieteelliseen pyrkivien opiskelijoiden sisäänottamista koskien. Taloudellisten haasteiden puristuksessa liitto on pystynyt saman­aikaisesti tehostamaan toimintaa sekä ylläpitämään jäsenkunnan yhteneväisyyttä.

– Lakimiesliitto on estänyt monia lakimiesten ammattikuntaan kohdistuvia huononnuksia. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi opiskelijamäärien hallitsematon kasvattaminen ja tuomarikoulun perustaminen. Alan palkkataso on pystytty pitämään kohtuullisella tasolla ilman työtaisteluja, luettelee Nurmi.

Hän korostaa, että hallitus­työskentely on ennen kaikkea joukkue­peliä, missä puheenjohtajan tehtävänä on tehdä työtä liiton näkyvyyden ja hallituksen tekemien päätösten toteutumiseksi.

– Meillä on Askon kanssa ­tällaisesta yhteistyöstä jaettua kokemusta neljän vuoden ajalta, täydentää­ Halila.

Lakimiespäivällä vahva asema

Lakimiesliiton historiasta löytyy niin perinteitä kuin suuria muutoksia.­ Taloudellisesti suurin uudistus oli Suomen Laki -teosta julkaisseen Kauppakaari Oy:n myynti Talentum Oyj:lle. Julkaisutoiminnan myyntiä­ harkittiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, jolloin kanadalaisen ostajaehdokkaan kanssa solmittu esisopimus torpattiin liittokokouksessa. Seuraavalla kerralla vaakakuppi kallistui lopulta myynnin puolelle.

– On väärin syyttää liittoa ja sen silloisia vastuuhenkilöitä Talentum-kaupasta. Ajat olivat kovat, eikä lakikirjan julkaisu ollut enää mikään rahasampo, Nurmi vakuuttaa.

Julkaisutoiminnasta on luovuttu, mutta sen sijaan Lakimies­liiton pitkäaikaisimmaksi instituutioksi­ osoittautuneet Lakimiespäivät ovat säilyttäneet vahvan asemansa. Ensimmäisiä Lakimies­päiviä vietettiin vuonna 1945 Helsingin Kalastaja­torpalla ja paikalla oli monia korkea-arvoisia vieraita, kuten Suomen tuolloinen pääministeri Juho Kusti Paasikivi.

– Juhlavasta tilaisuudesta jäi elävästi mieleen, kuinka Lakimiesliiton puheen­johtaja Antti Tulenheimo ryhtyi muuttamaan ulko­ministeriön protokollaosaston kanssa neuvoteltua istuma­järjestystä. Ja korkeimman oikeuden presidentti saapui paikalle ilmoittautumatta ja kumisaappaat jalassa, sanoo Sippola.

Juhlahumu on korvautunut ammatillisella koulutuksella ja verkostoitumisella, mikä on lisännyt Lakimiespäivien yhteisöllisyyttä. Viime vuosina tapahtuma on parantanut tunnettavuuttaan vastavalmistuneiden sekä alan opiskelijoiden parissa.

– Kilpailevia tilaisuuksia on paljon,­ ja Lakimiespäivät ovat joutuneet­ hakemaan niiden keskeltä­ oman paikkansa. Kävijämäärien perusteella siinä on onnistuttu hyvin, arvioi Halila.

Puheenjohtajat uskovat Lakimiesliiton tulevaisuuteen, mutta sen turvaaminen edellyttää kaikilta ­tekijöiltä jatkuvaa omistautumista.

– Aikaisempina vuosina kukoistaneen kollektiivisuuden vähetessä myös korkean järjestäytymis­asteen alalla on rakennettava entistä paremmin yksilön tarpeisiin sopivia palveluita, summaa Nurmi.


­

Sakari Sippola

• Syntynyt Kauhavalla 28.5.1925

• Alempi oikeustutkinto, Helsingin ­yliopisto, 1952

• Lainopin kandidaatti (LOK), ­Helsingin yliopisto, 1956

Varatuomari, 1959

• Hallintoneuvos, korkein ­hallinto-oikeus, 1973–1995

Hallitussihteeri ja hallitusneuvos, valtiovarainministeriö, 1963–1973

Osastosihteeri ja apulaisasianvalvoja, Rautatiehallitus, 1954–1963

Junanlähettäjä, VR, 1947–1954

• Lakimiesliiton puheenjohtaja, 1989–1994

hallituksen jäsen, 1983–1989

senioritoimikunnan puheenjohtaja, 1996–


­

Heikki Halila

• Syntynyt Tyrväässä 26.5.1952

• Oikeustieteen kandidaatti (OTK), Helsingin yliopisto, 1975

Oikeustieteen lisensiaatti (OTL), Helsingin yliopisto, 1979

Oikeustieteen tohtori (OTT), Helsingin yliopisto, 1994

• Siviilioikeuden professori, Helsingin yliopisto, 2009–

Urheiluoikeuden professori, Helsingin yliopisto, 2001–2009

• Lakimiesliiton puheenjohtaja, 2001–2006

hallituksen jäsen, 1976, 1978–1979

• Mukana eri vaiheissa mm. liiton oikeuspoliittisessa neuvottelukunnassa, ylioppilastoimikunnassa ja järjestövaliokunnassa.


­

Asko Nurmi

• Syntynyt Kustavissa 12.3.1957

• Oikeustieteen kandidaatti (OTK), ­
Turun yliopisto, 1984

Varatuomari, 1985

• Hovioikeudenlaamanni,
Turun ­hovioikeus, 1.7.2014– 

• Käräjätuomari, Loimaan, Forssan,
Turun seudun, Turun ja Varsinais-Suomen ­käräjäoikeudet, 1999–2014

• Hovioikeudenviskaali,
Turun hovioikeus, 1987–1998

• Yleinen oikeusavustaja, Liedon, ­
Pihtiputaan, Saarijärven, Raision ­oikeusaputoimistot, 1985–1987

• Lakimiesliiton puheenjohtaja, 26.11.2012–

valtuuskunnan jäsen, 2001–2002, 2009–

hallituksen puheenjohtaja, 2003–2008

hallituksen jäsen, 2002

­

Teksti: Ari Rytsy

Kuvat: Vesa Tyni