Kimmo Oila auttaa yrityksiä kasvamaan

Uudesta innostuminen, kehittyminen ja kasvaminen kuvaavat energisen Kimmo Oilan suhtautumista yrittämiseen ja juridiikkaan.

Aina pitää yrittää, toteaa Kimmo Oila. Hän tekee niin kuin puhuu, sillä takana on 25 vuotta yrittäjyyttä viidessä eri asianajotoimistossa – osakkaana, toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Viimeksi mainittua pestiä hän hoitaa nyt Lexia Asianajotoimisto Oy:ssä.

– Yrittäjyys on illuusio vapaudesta. Kun minusta ei tullut tuomaria, minusta tuli yrittäjä, ja olen tykännyt. On tärkeää, että Suomessa on työtä tarjolla.

Yrittäjyys on illuusio vapaudesta. Kun minusta ei tullut tuomaria, minusta tuli yrittäjä, ja olen tykännyt.

Oila myöntää olevansa utelias ja avoin uudelle. Tästä kertoo esimerkiksi hänen kiinnostuksensa tekoälyyn, jota hän kouluttaa asianajajille. Oila näkee tekoälyssä paljon mahdollisuuksia, jotka eivät vielä heijastu tekemiseen.

– Muutos tulee lakialalle, joskin hitaasti. Meillä on paljon hallintoa emmekä osaa vielä hyödyntää tekoälyä.

Lexia oli mukana kehittämässä kauppapaikka-alustaa, jossa kirjanpidon kaltaiset tukitoiminnot olisi automatisoitu. Aika ei Oilan mukaan kuitenkaan ollut tälle vielä kypsä muutama vuosi sitten. Datan aktiivikäytöstä on sitä vastoin saatu hyviä tuloksia, ja tuon järjestelmän kehittämiseen Oila ja Lexia ovat antaneet merkittävän panoksen.

– Yritykset eivät usein tiedä omia sopimuksiaan. Järjestelmä käy datan kokonaisvaltaisesti läpi ja kokoaa sopimukset yhteen paikkaan. Mukaan voi tuoda myös vertailun vuoksi ulkoista dataa, kuten maksuaikoja ja vastuurajoja.

Myös konkurssirobotti on esimerkki juristin arkea helpottavista Oilan aivoituksista. Konkurssipesän selvittämiseen ei saa kulua liikaa aikaa ja rahaa, ja robotti nopeuttaa työtä hakemalla verkosta muun muassa velkojien yhteystiedot.

Uran varrella yrityskauppoja ja -järjestelyjä

Oila on osoittanut ennakkoluulottomuutta uransa eri vaiheissa. Hänen ensimmäisen työpaikkansa, Tellervo Kyläkallio Ky:n, julkaisemat internetsivut olivat alalla uraauurtavia. Asianajotoimisto Juridia Oy, jonka toimitusjohtajana Oila oli, taas toimi alan pioneerina tv-mainonnassa.

Teknologia on näytellyt Oilan työelämässä suurta roolia pitkin matkaa.

– Olen tehnyt puolet urastani teknologiayrityksissä yrityskaupan parissa. Olen taluttanut niitä alusta pitäen kasvu-uralle, ja teen tätä työtä edelleen. Laiska kun olen, valitsin kasvavat yritykset.

Olen tehnyt puolet urastani teknologiayrityksissä yrityskaupan parissa. Olen taluttanut niitä alusta pitäen kasvu-uralle, ja teen tätä työtä edelleen.

Tietotekniikkaan ja tietoturvaan erikoistunutta Oilaa kiinnostaa myös pääomasijoittaminen. Hän on toiminut, ja toimii yhä, useissa yritysjärjestelyissä vetämässä rahoituskierroksia tai sijoittajana.

– Niitä on tullut nähtyä paljon joltakin puolen pöytää. On koottu pienistä yrityksistä iso yhtiö tai kehitetty yhden miehen yrityksestä pörssiyhtiö.

Missä Oila, siellä kasvu, voi siis sanoa hyvällä syyllä. Informaatio-, materiaali- ja kiinteistöoikeuteen keskittyneen Juridian liikevaihto kasvoi kahdesta miljoonasta 34 miljoonaan euroon. Lexia on noussut jo 10 miljoonan kerhoon.

Urheilu laajalla lajikirjolla on ollut tiiviisti mukana Kimmo Oilan ja hänen perheensä elämässä.

Juridiikka liittyy kaikkeen

Patentointi ja siihen liittyvät oikeudet ovat yksi Oilan toiminnan kohteista. Hän ottaa esimerkiksi kännykkäkamerat, jotka korvaavat mikroskoopit. Tai suomalaisen keksinnön, jolla puhdistetaan arvometallit epäpuhtauksista.

– Ensin tulivat tietokoneet ja niiden ohjelmat. Nyt on tekoäly, jota on jo autoissa, kodinkoneissa ja kiinteistöissä. Periaate on silti sama: ihminen on aina vastuussa, jotta tietoturva, tietosuoja ja varmennus toimivat oikealla tavalla.

Ihminen on aina vastuussa, jotta tietoturva, tietosuoja ja varmennus toimivat oikealla tavalla.

Uusia ilmiöitä tulee patentoinnin piiriin, ja teknologia muuttaa asioita parempaan suuntaan. Kehitys on kuitenkin niin nopeaa, että lainsäädäntö on sen suhteen myöhässä.

– Juridiikka liittyy kaikkeen eli elämään. On kyse oikeudenmukaisuudesta – kenellä on oikeus päästä käsiksi dataan. Näihin tekijöihin pureutuminen on osa minun elämääni.

Juridiikka liittyy kaikkeen eli elämään.

Oilan hallituspuheenjohtajuudet tekoälyyn, vihreään teknologiaan ja tiedolla johtamiseen liittyvissä yrityksissä kertovat aidosta halusta vaikuttaa alojen kehitykseen.

Nopeita liikkeitä uran alusta asti

Nurmeksessa kasvaneesta Oilasta piti tulla lääkäri. Vahva matematiikka ja luonnontieteet ohjasivat hänet opiskelemaan tuotantotaloutta, ja diplomityö valmistui 1991. Kesällä 1990 hän päätti hakea oikeustieteelliseen ja pääsi sisään.

– Aloin opiskella 7.11.1991 siviilioikeuden perusteita ja valmistuin 3.11.1993. Minulla on erinomainen näkömuisti ja opiskelutekniikka. Oli kiire valmistua, sillä auskultointi odotti joulukuun alussa. Tein gradun nollasta kansiin kuudessa viikossa.

Minulla on erinomainen näkömuisti ja opiskelutekniikka. Oli kiire valmistua, sillä auskultointi odotti joulukuun alussa.

Parin työkokeilun jälkeen Oila meni Tellervo Kyläkalliolle töihin. Siellä työskennelleiden kolmen pojan unelman vuoro tuli, kun asianajotoimisto Iirola, Kyläkallio & Oila syntyi vuonna 1998.

– Se oli sellaista nuorta yrittäjähulluutta. Usko oli kova, mutta asiakkaita ei ollut.

Juridia (1999–2013) ja periaatteessa saman porukan Eversheds Asianajotoimisto Oy (2013–2017) olivat Oilan yritykset ennen Lexiaa.

Oilan arki alkaa kello kuuden herätyksellä ja aamupalan laittamisella perheelle. Vaativat asiat hän hoitaa virkeänä aamupäivällä, yleensä kotoa käsin. Iltapäivä on neuvottelujen aikaa. Läppäri sulkeutuu viimeistään kello 22–24 tietämissä.

Joskus hän pitää keskiviikkona sunnuntain ja käy shoppailemassa. Kellonaika ei ole hänelle itseisarvo, vaan hän seuraa työaikaansa viikkotasolla.

SM-tason yleisurheilija ja ampuja, kunnallispolitiikan ja urheiluelämän vaikuttaja sekä kasvuyritysten osaava matkakumppani Oila palkittiin Juristiliiton yrittäjyyspalkinnolla 2023. Juristipäivänä myönnetyn palkinnon perusteissa viitataan muun muassa pitkän linjan yrittäjyyteen ja yrittäjyyden kansainväliseenkin edistämiseen sekä teknologiseen edelläkävijyyteen.