Mari Keturin johtotähtenä on tavoite hyvästä työelämästä

Juuriensa ja arvojensa johdattama Mari Keturi on jäsenistön pariin jalkautuva johtaja, joka saa uudesta työympäristöstä tarvitsemaansa haastetta.

Joka on Pohjanmaan rukihilla ruokittu, se pohjalaasena pysyy. Näin vakuuttaa Seinäjoen lakeuksilla kasvanut Mari Keturi. Lähes 18 vuotta työmarkkinajärjestöjen palveluksessa ovat maistuneet omilta.

– Olen saanut tehdä arvojeni mukaista työtä: olla heikompien puolella ja tavoitella parempaa työelämää. Tämä työ on rakennettu sisälle minuun, en pääse siitä irti. Se on kuin pohjalaisuus.

Olen saanut tehdä arvojeni mukaista työtä: olla heikompien puolella ja tavoitella parempaa työelämää.

Vuonna 2006 Keturi aloitti lähihoitajien ammattiliitto Superissa, missä hän toimi sopimusoikeudellisessa edunvalvontatyössä. 14 vuoden jakso Suomen suurimmassa julkisten alojen ammattiliitossa käynnistyi vuonna 2009. JHL eli julkisten ja hyvinvointialojen liitto oli hänelle innostava työympäristö, jossa sai olla mukana niin julkisen kuin yksityisen sektorin edunvalvonnassa.

– Sain johtaa myös työelämän laatuun liittyvien asioiden käsittelyä, kansainvälisestäkin näkökulmasta katsoen. Olen superkiinnostunut hyvästä työelämästä ja siitä, miten työpaikoilla voidaan. Tällainen kova juttu mielletään usein pehmeäksi.

Olen superkiinnostunut hyvästä työelämästä ja siitä, miten työpaikoilla voidaan.

Maaliskuussa 2023 Keturi aloitti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n toiminnanjohtajana. Mari vaihtui Mariin, kun Keturin edeltäjä Maria ”Mari” Löfgren siirtyi saman katon alla Akavan puheenjohtajaksi. Siirtymä latasi Keturin akkuun taas uutta virtaa.

– Jotta pysyn tyytyväisenä, tarvitsen työhöni haastetta ja uuden oppimista. Uudessa ympäristössä innostukseni kasvaa, pystyn jälleen kehittämään asioita ja koen, että minulla on annettavaa.

Työmarkkinatilanne säätelee työrytmiä

JUKO on yksi julkisalojen pääsopijajärjestöistä ja edustaa työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattijärjestöä kunta-, valtio-, yliopisto-, hyvinvointialue- ja kirkkosektorilla. 200 000 jäsenen edunvalvonta on toiminnan ytimessä.

Edunvalvonnan lisäksi Keturin toimenkuvaan sisältyy operatiivisen toiminnan johtamista ja koordinointia, asioiden valmistelua hallinnolle sekä henkilöstöjohtamista. 11 henkilön tiiviissä työyhteisössä johdon sihteeri Anu Huttunen on Keturille tärkeä työpari, joka pitää asiat ja paperit järjestyksessä.

Yhteistyö Akavan ja viiden JUKOn toimialasektorin kanssa on jatkuvaa. Keturi jalkautuu mielellään myös jäsenistön pariin.

– Käyn usein puhumassa luottamusmieskursseilla. Työssäni on olennaista tavata aktiiveja ja kuulla kentän ääntä. Kun kuuntelee, kysyy ja keskustelee, ei tarvitse olettaa.

Kun kuuntelee ja keskustelee, ei tarvitse olettaa.

Kulloinenkin työmarkkina- ja sopimustilanne vaikuttaa keskeisesti Keturin työrytmiin. Seuraava neuvottelukierros koittaa keväällä 2025, ja silloin työn fokus on tiukasti siinä.

– Vaikeuskertoimet kasvavat jatkuvasti. Jokaisen kierroksen jälkeen on todettu, että tällaista ei ole ikinä ollut.

Kun elämä soljuu työrauhavaiheessa, Keturi paneutuu toiminnan kehittämiseen ja valmistautuu tuleviin neuvotteluihin. Sidosryhmäpiiri on laaja ja käsittää oman JUKO-perheen lisäksi läheisesti Akavan sekä yksityisen puolen Ylempien toimihenkilöiden YTN:n.

Mari Keturi seisoo kollegansa kanssa toimiston käytävällä paperia tutkailemassa.

Operatiivisen toiminnan johtaminen on moninainen vyyhti asioita. Anu Huttunen (oik.) pitää Mari Keturin tukena langat käsissä ja järjestyksessä.

Juristeja molemmin puolin pöytää

Neuvottelut ja palaverit ryydittävät Keturin tyypillisiä työpäiviä, jotka harvoin ovat samanlaisia keskenään. Viikosta ei yleensä sukeudu sellaista, miltä vielä maanantaiaamuna näyttää. Työmarkkinakentän liikkeet ovat nopeita, ja tulipalot on sammutettava ennen ilmiliekkejä.

Keturi ei erityisesti rytmitä päiväänsä eikä täytä kalenteriaan suunnitelmallisesti. Lähellä olevat hyvät työkaverit auttavat häntä asioiden käsittelyssä ja päätöksenteossa. Käämejään hän ei hevin käräytä tiukaksi mielletyssä työssään.

– Olen äärimmäisen pitkäpinnainen ja rauhallinen ja teen nopeasti päätöksiä. Olen myös kaaoskontrolleri eli hallitsen tilanteet niin, ettei kaaosta synny. Minun ei tarvitse räjähtää usein – kotona ehkä joskus.

Olen äärimmäisen pitkäpinnainen ja rauhallinen ja teen nopeasti päätöksiä.

Juristit ovat Keturin havainnon mukaan vallanneet työmarkkina-alaa, monella neuvottelijalla on juristitausta. Juristin koulutuksesta onkin tukea, kun on aika pitää tarkasti pilkun paikasta kiinni. Luovuus lienee haasteellisempaa, luottamus sitäkin oleellisempaa.

– Tässä bisneksessä luottamus menetetään vain kerran. Samat henkilöt näet neuvottelevat vielä monta kertaa yhdessä saman pöydän ääressä.

Perhevapaan sijaisuus käynnisti uran

Ala-asteen toisella luokalla kova Ben Matlock -fani tiesi, että hänestä tulee juristi. Kun Keturi ei päässyt aikanaan heti oikeustieteelliseen, hän opiskeli ensin toimintaterapiaa. Kolmannella kerralla juristiopinnot aukenivat, ja Keturi opiskeli työoikeutta sekä täydensi opintojaan perhe- ja jäämistöoikeudella.

Keturi työskenteli opiskeluaikana konkurssipesien parissa. Valmistumisen alla työpaikan esihenkilö ajoi hänet työhaastatteluun Superiin. Perhevapaan sijaistamisesta käynnistyi työura, jonka loppu ei ole häämöttämässä.

– Minulla on aina ollut tosi hyvät esihenkilöt. Olen saanut vapautta, vastuuta ja tarvittaessa tukea.

Minulla on aina ollut tosi hyvät esihenkilöt. Olen saanut vapautta, vastuuta ja tarvittaessa tukea.

Kun ensin Espooseen kotiutunut perhe kasvoi, oli aika miettiä seuraavaa asuinpaikkaa. Kohdalle osui mansardikattoinen omakotitalo Nurmijärven Nummenpäässä, ja se oli siinä. Nelihenkisen perheen on siellä hyvä elää, hengittää, levätä ja samoilla metsässä yhdessä perheen labradoodlen kanssa.