Sami-Petteri Seppä on Juristiliiton hallituksen jäsen

Miksi sinusta tuli juristi?

Olin nuorempana vakuuttunut, että minusta tulee joko politiikan toimittaja tai elokuvaohjaaja, ja lopulta oikeustieteellinen tuli itsellenikin vähän puskista. Lukion jälkeen oli eri vaihtoehtoja, ja lopulta päädyin oikeustieteelliseen mahdollisuuksien monipuolisuuden ja alan yhteiskunnallisuuden vuoksi.

Varsinainen juristi-identiteetti ja innostus juridiikkaa kohtaan heräsi vasta oikiksessa.

Millaista on juristin työ vuonna 2050?

Vaikea nähdä, että juridisen työn tarve vähenee, mutta tekijät ja tekotavat varmasti muuttuvat. Suorittava työ vähenee ja paino siirtyy enemmän analysoiviin töihin.

Toisaalta Terminator-elokuvasarjan suurena fanina olen taipuvainen pessimistisyyteen ja toivon, että tulevaisuudessa ylipäätään on vielä tarvetta juristeille.

Vaikea nähdä, että juridisen työn tarve vähenee, mutta tekijät ja tekotavat varmasti muuttuvat.

Mikä on Juristiliiton merkitys jäsenille?

Edunvalvonta on liiton ehdoton ydintehtävä ja myös tärkein ”jäsenpalvelu”. Ylioppilaskuntapolitiikassa minulle sanottiin, että edunvalvonta on onnistunutta, jos siitä ei kuule ja jäsenistö ei huomaa sitä. Tämä pätee myös Juristiliittoon.

Liitto toimii edunvalvojana esimerkiksi monissa uransa alussa oleville juristeille tärkeissä aiheissa, kuten määräaikaisissa työ- ja virkasuhteissa, muuntokoulutuksessa ja oikeustieteellisen koulutusmäärissä.

Mihin asioihin haluat vaikuttaa liiton hallituksessa?

Tärkein teema on nuorten äänen ja uuden työntekijäsukupolven edustaminen. Nuorille palkkaa tärkeämpiä tekijöitä voivat olla esimerkiksi hyvä johtaminen ja avoin työyhteisö.

Nuorille palkkaa tärkeämpiä tekijöitä voivat olla esimerkiksi hyvä johtaminen ja avoin työyhteisö.

Muita tärkeitä teemoja ovat oikeustieteellisen koulutuksen laatu ja koko oikeuslaitoksen tilanteen tervehdyttäminen.

Miten pidät huolta jaksamisestasi?

Kulmakivet ovat jooga, A-studio, politiikka-podcastit ja lukeminen. Tuolla nelikolla saa työasiat hyvin nollattua. Minulle töiden tekeminen iltaisin tai sunnuntaisin ei ole varsinaisesti ongelma, vaan tärkeämpää on se, että vapaa-aikaa ylipäätään jää riittävästi ja että säilytän kontrollin omaan ajankäyttööni.

Myöskään työyhteisön merkitystä ei voi väheksyä. Hyvinvoiva ja viihtyvä työntekijä on myös usein tehokkaampi työntekijä.