Legal Tech -yrittäjä helpottaa koko maailman liiketoimintaa

Kauneus ja estetiikka ovat lähellä Kaisa Kromhofin sydäntä, jossa sykkii valoisa sekä ihmis- että luonnonläheinen asenne elämään.

Aamulenkki koiran kanssa sisältää usein puhelun Alex Lukyanovin kanssa. Päivälenkillä pirahtaa vastaavasti Milja Makkosen luuri. Lukyanov vastaa Ment-tuotteen teknologiasta ja Makkonen operaatioiden sujuvuudesta. Ment on dokumenttien ja asiakirjojen automatisointiin kehitetty pilvipalvelu, jonka M-Files Oy osti keväällä 2023.

Soittaja on Kaisa Kromhof, joka puhuu puhelimessa pitkin päivää. Kun pomot ovat Yhdysvalloissa Texasin Austinissa ja asiakkaat ympäri maailman, päivä venyy Suomessa usein iltaan. Se ei kuulemma haittaa, sillä Kromhof viihtyy kansainvälisessä ympäristössä.

– Uuden asiakassuhteen alkuvaiheessa olen todella paljon asiakaspuheluissa myyntivastaavan mukana. Vaikka en tee juristin työtä, puhun juristia ja ymmärrän asiakasta.

Vaikka en tee juristin työtä, puhun juristia ja ymmärrän asiakasta.

Chat, Teams ja videopuhelut ovat nekin Kromhofin päivittäisiä yhteydenpitovälineitä. Myynnin vetäjät saavat Kromhofista seuraa vuosittaisiin myyntikonferensseihin, jotka tänä vuonna järjestettiin Lissabonissa ja Cancúnissa. Hän matkaa myös Legal Tech -messuille markkinoimaan tuotettaan sekä tapaamaan laajaa sidosryhmäverkostoaan. Eikä hän tarvitse erityistä aihetta yhteydenpitoon.

– Voin soittaa vain kysyäkseni, mitä sinulle kuuluu. Tämä on joukkuelaji, tiimini on kriittinen osa toimintaa ja ansaitsee suuren kiitoksen.

Iso idea pieneen maailmaan

Mentin juuret juontavat vuoteen 2016, kun 12 vuotta Enics-yrityksessä Sveitsissä työskennellyt lakiasiainjohtaja Kromhof mietti tulevaisuuttaan. Hänestä juristin pitää keskittyä pääasiassa kriittiseen bisneksen tukemiseen eikä olla tekemässä jokaista asiakirjaa. Markkinoilla oli tarve dokumenttiautomaatiolle, mutta ei löytynyt sellaista tuotetta, jota olisi ollut helppo käyttää ilman koodaustaitoja.

Kromhof ryhtyi tuumasta toimeen juristiystävänsä Hannele Korhosen kanssa. Perinteisellä start up -menetelmällä syntyi testiversio, jonka toimivuutta asiakkaat testasivat.

– Mietin, että tällä lailla minä sen tekisin, ja piirsin kuvat ensimmäisestä sovelluksesta. Ja sitten se tehtiin. Halu auttaa juristeja ajoi minua eteenpäin.

Halu auttaa juristeja ajoi minua eteenpäin.

Business Finlandin ja ELY-keskuksen tärkeällä tuella tuote sai ilmaa siipiensä alle, ja rekisteriin alkoi kertyä maksavia asiakkaita. Isomman rahoituskierroksen myötä versio 1.0 jalostui 2.0:ksi ja nousukiito jatkui. Oli syntynyt yritys Contract Mill Oy, jolla oli leveämmät hartiat tuotteen markkinointiin.

– Tuotteella oli vahva logiikka, se oli helppokäyttöinen ja designiltaan näyttävä. Hyvällä tuotteella oli hyvä brändi, ja se taipui kaikille kielille jokaisessa maanosassa. Legal Tech on pieni maailma, jossa toimiva idea puree hyvin.

Suomalaisen kehitystyön ja teknologian tuotteella oli vetovoimaa, ja se sai nopeasti jalansijaa. Kysymys kansainvälistymisen haasteista ja niiden selättämisestä on Kromhofille tietyllä tapaa outo.

– Mehän olemme olleet kansainvälisillä markkinoilla jo ensimmäisestä päivästä lähtien, ei sinne tarvinnut erikseen ”mennä”.

Mehän olemme olleet kansainvälisillä markkinoilla jo ensimmäisestä päivästä lähtien, ei sinne tarvinnut erikseen ”mennä”.

Ihmisten kanssa jutteleminen on keskeinen osa Kaisa Kromhofin työpäivää, ovat he sitten missä päin maailmaa tahansa.

Mahdoton mahdollisuus

Ment syntyi vuonna 2022, kun tuotteelle piti saada uusi nimi: lyhyt ja helppo, joka ei rajoita toimintaa. Kun maailmanlaajuinen johtava tiedonhallintayritys M-Files lähestyi Mentiä ostoaikeissa, Kromhof otti tutut työkalut käyttöön.

– En ollut ajatellut vielä myydä yritystä. Otin kynän ja ruutupaperia esille ja aloin miettiä, mitä minä oikeasti haluan. Oli selvää, että halusin jatkaa tätä työtä, niin tärkeä tuote Ment on minulle.

Kromhofin pointit yrityskaupalle olivat: Mentin voi edelleen ostaa erillisenä tuotteena, Kromhof vastaa tuotteen designista ja estetiikasta, M-Files on hyvä työpaikka ihmisille, taloudelliset asiat hoituvat halutusti. Tältä pohjalta Ment siirtyi M-Filesin leiriin tammikuussa 2023.

– Näen tässä mahdottoman mahdollisuuden auttaa juristeja suomalaisella teknologialla koko maailmassa. Noin 300 partnerin verkostolla 5 000 asiakkaan joukko laajenee edelleen vahvasti.

Näen tässä mahdottoman mahdollisuuden auttaa juristeja suomalaisella teknologialla koko maailmassa.

Tehtävänimikkeellä Vice President of Ment Kromhof vetää M-Filesilla nyt Mentin tuotekehitystä ja myyntiä. Mentin parissa työskentelee suoraan 12 henkilöä. Kromhof on yksi heistä ja pitää tiukasti kiinni lempilapsestaan.

– Ment-tuotteen kehityssuunta on mun juttu, sen minä omistan. Mutta osana M-Files-tuoteperhettä mahdollisuudet ovat vielä suuremmat kuin Mentillä olisi yksinään koskaan ollut. On valtavan innostavaa ja inspiroivaa viedä yhdessä kokonaistarjoamaa eteenpäin ”tietotyöntekijän automaatioalustaksi”.

Monta kiinnostuksen kohdetta

Heinolan Lusin kylässä kasvanut ja elänyt Kromhof oli eläinrakas heppatyttö. Musiikki, kuvataide, luonto ja urheilu ovat lähellä sydäntä. Nykyaikaisen viisiottelun SM-pronssi kuvaa hyvin hänen luonnettaan.

Monipuolisuus on avainsana, on kyse sitten harrastuksista tai työstä.

– Monipuolisuus on avainsana, on kyse sitten harrastuksista tai työstä. Tämä näkyy myös ammatinvalinnassani.

– Liiketoiminta on kiinnostanut minua aina. Juristi on bisneksen tekemisessä tärkeässä asemassa. Alkuun Elcoteq ja sitten teollisuuselektroniikkaan erikoistunut Enics olivat yritykset, joissa sain tätä toteuttaa.