Professori Tapio Määttä: Ovatko perinteiset tentit tarpeellisia?

Tapio Määtän mielestä jokaisen juristin tulisi olla Twitterissä ammatillisista syistä.

Määtän media on erityisesti Twitter. Hänellä on yli 3 700 seuraajaa, ja hän on lähettänyt maailmalle yli 4 100 twiittiä.

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajatumisesta

1 §. Lapsuuden unelma. Innokkaana penkkiurheilijana olin kiinnostunut urheiluselostajan hommasta. Se oli aikaa, jolloin Raimo Häyrisen ja Paavo Noposen tyyppiset persoonat olivat isoja staroja.

2 §. Valaistuminen. Yläasteella kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista ja päädyin kouluneuvostoonkin. Juristin tai kauppatieteilijän ura rakentui haaveeksi lukiossa. Pääsin opiskelemaan molempia. Jälkeenpäin olen ollut tyytyväinen, että valitsin oikiksen. Se on avannut ajattelun portteja laajasti yhteiskuntaan ja maailmaan.

Jälkeenpäin olen ollut tyytyväinen, että valitsin oikiksen.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Raideliikennevastuulaki. Ytimekäs ja tiivisti vain olennaiseen keskittyvä laki. Olin sitä kirjoittamassa oikeusministeriön lainvalmisteluosastolla. Kokemus oli hyvin opettavainen.

2 §. Kamala laki. Epäselvät lait aiheuttavat juristille aina ammatillista tuskaa ja päänvaivaa. Poliittiset kompromissit ovat osa lainvalmistelua, ja kompromissien seurauksena lait voivat olla aukollisia tai jopa sisäisesti ristiriitaisia.

Etevä juristi hallitsee kokonaisuudet.

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Etevä juristi hallitsee kokonaisuudet. Hän on omaksunut ajatuksen, että lain henki on pykälien yksittäisiä sanamuotoja tärkeämpi. Hän osaa puhua juridiikasta ymmärrettävästi myös muille kuin juridiikan ammattilaisille.

2 §. Tomppeli juristi. Tunari takertuu pilkunviilaukseen.

4. luku: Ympäristöoikeudesta

1 §. Hyvä trendi. Globaalien ympäristöongelmien hallinta edellyttää myös velvoittavaa lainsäädäntöä. Välillä on esitetty näkemyksiä, että yritysten ja kuluttajien vapaaehtoiset toimet olisivat riittäviä. Eivät ne riitä. Esimerkiksi kiertotalousajattelun todellisen läpimurron toteuttamiseksi tarvitaan myös uutta lainsäädäntöä, erityisesti EU- ja kansainvälisellä tasolla. Olen ilokseni huomannut, että tämä näkökulma on nykyisin jo aika vahvasti esillä ympäristökeskustelussa.

2 §. Huono trendi. Istuvan hallituksen toteuttama niin sanottu sujuvoittaminen on ollut osin poliittisten norminpurku-irtopisteiden keräilyä. Se on johtanut sekavaan sääntelyyn.

Huippuhetkiä ovat päivät, jolloin saa uppoutua tutkimukseen ja kirjoittamiseen.

5. luku: Professorin työstä

1 §. Antoisinta. Vuorovaikutus opiskelijoiden, kollegoiden, alan ammattilaisten ja muiden juridiikasta kiinnostuneiden kanssa. Tykkään auttaa myös toimittajia ymmärtämään ympäristöoikeuden kiehtovaa maailmaa. Huippuhetkiä ovat päivät, jolloin saa rauhassa uppoutua tutkimukseen ja kirjoittamiseen. Nautin kovasti myös opettamisesta.

2 §. Ankeinta. Yliopistojen byrokratisoituminen, työn ulkoisen kontrollin lisääntyminen ja perusrahoituksenkin pirstaloituminen pieniksi hankkeiksi.

6. luku: Opiskelija-aineksesta

1 §. Ilon aiheet. Oikisopiskelijat ovat motivoituneita ja uraorientoituneita. He ymmärtävät hyvin, miksi opintojen aikana joutuu tekemään aika paljon töitä, kuulemma jopa joitakin muita aloja enemmän.

2 §. Murheenkryynit. Joskus joku yrittää lusmuilla läpi sellaisen kurssin, joka ei kiinnosta. Tenttien suorittamista vanhoihin kysymyksiin perustuvilla tärpeillä en ymmärrä. En tosin itsekään pidä perinteisiä tenttejä ainakaan oppimisen kannalta välttämättöminä.

Koskaan ei tiedä, mistä twiitistä syntyy keskustelua.

7. luku: Professorista ja Twitteristä

1 §. Palkitsevinta. Twitter on erinomainen kanava vuorovaikutukseen ja keskusteluun ajankohtaisista asioista. Jokaisen juristin tulisi olla Twitterissä ammatillisista syistä. Opetamme Twitterin käytön tänä syksynä uusille opiskelijoillemme ensimmäisellä kurssillamme. Tykkään testailla keskeneräisiä ideoita ja saan usein hauskaa ja hyödyllistä sparrausta Twitter-keskustelujen kautta – äskettäin esimerkiksi valintakokeiden kehittämisestä.

2 §. Puuduttavinta. Koskaan ei tiedä, mistä twiitistä syntyy keskustelua. Joskus tulee riittämättömyyden tunteita, kun ei ehdi kunnolla osallistua itse käynnistämäänsä debattiin.

8. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Vuosi väittelyn jälkeen professuurin hoidon aloittaminen Joensuussa tuntui hienolta.

2 §. Karvain tappio. Heti Lapista valmistuttuani hain Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerin paikkaa, mutta en tullut valituksi – ilmeisesti vääräoppisena. Jälkeenpäin ajateltuna se oli kylläkin onnenpotku, koska aloittelin sen sijasta väikkäriä ja päädyin opettavaisiin lainvalmisteluhommiin oikeusministeriöön.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Basilika.

2 §. Herkkuruoka. Mozzarellasalaatti.

3 §. Paras juoma. Vesi.

4 §. Kaunein kukka. Tikankontti.

5 §. Viehättävin väri. Keltainen.

6 §. Rakkain romaani. Hilary Mantel: Susipalatsi.

7 §. Inspiroivin oikeudellinen teos. Juha Pöyhösen Uusi varallisuusoikeus.

8 §. Esikuva. Klaus Bosselmann.

9 §. Elämän tarkoitus. Henkinen kasvu ja innostuminen kaikesta uudesta.

10 §. Motto. Puhu vähemmän, kuuntele ja kysy enemmän.