Pikkulinnut kertovat: ”Mikko on suomalaisen prosessioikeuden luotettava peruskallio, jonka analyyseihin voi luottaa.” Ja: ”Iso mies, isot liikkeet. Turun murre, möreä ääni.”
Pykälöikäämme.
1. luku: Juristin hommiin ajautumisesta
1§. Lapsuuden unelma-ammatti. Palotaskulampunnäyttäjä. Näin pikkupoikana palomiehen, joka kantoi taskulamppua. Päättelin, että hänen tehtävänsä on näyttää lampulla kohtaa, johon sammutusvettä pitää ruiskuttaa. Erittäin tärkeä työ.
2 §. Valaistuminen. Molemmat vanhempani olivat lakimiehiä. Viehätyin etenkin isäni työtavoista. Oikeusneuvosmiehenä hän teki töitä paljon myös kotona. Keittiössä hän otti juttuvihon pöydän vasemmalta laidalta, avasi juttuvihon, katsoi sitä hetken ja siirsi sen sitten pöydän oikealle laidalle. Se näytti kovin helpolta ja suorastaan hypnoottiselta hommalta.
2. luku: Lakimiehistä eliölajina
1 §. Taitava juristi. Laaja-alaisesti oikeuslähteitä tunteva henkilö, joka kykenee näkemään edessään olevan asian liitynnät myös muuhun kuin juttuun välittömästi liittyvään sääntelyyn.
Itse en tätä määritelmää täytä ollenkaan, sillä oma mahdollinen osaamiseni rajoittuu muutamaan oikeudenkäyntiä säätelevään lakiin.
Taitava juristi on laaja-alaisesti oikeuslähteitä tunteva henkilö, joka kykenee näkemään edessään olevan asian liitynnät myös muuhun kuin juttuun välittömästi liittyvään sääntelyyn.
2 §. Tomppeli juristi. Käräjäsankari, joka yrittää käyttää oikeudenkäyntilain säännöksiä niiden tarkoituksen vastaisesti. Tällainen pyrkii ilman perusteltua syytä muka nokkelalla kikkailulla prosessin viivyttämiseen tai suorastaan koko käsittelyn estämiseen.
3. luku: Suomen lainsäädännöstä
1 §. Kiva laki. Rakennuskaari. Pidän tärkeänä, että meillä on lainsäädännössämme seikkaperäisesti normeerattu muun muassa sikojen laskeminen terhometsään ja humaliston istuttaminen. Puhumattakaan yhteisvastuuta korostavasta säännöksestä, jonka mukaan veräjä tai hila, josta kylätie käypi, on kaikkien naapurien tehtävä ja kunnossa pidettävä.
2 §. Kamala laki. Mikä tahansa sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema laki. Niiden sisällöstä ei ota selvää kukaan.
4. luku: EU:n lainsäädännöstä
1 §. Kutkuttavinta. Asioiden vaikeusasteen nousu, kun asialla on liityntöjä EU-lainsäädäntöön.
2 §. Kauhistuttavinta. Asioiden vaikeusasteen nousu, kun asialla on liityntöjä EU-lainsäädäntöön.
5. luku: Prosessioikeudesta yleisesti
1 §. Hyvä trendi. Prosessioikeuden tutkijakunta Lapin yliopistossa on tosi dynaaminen ja kovassa iskussa.
Prosessioikeuden tutkijakunta Lapin yliopistossa on tosi dynaaminen ja kovassa iskussa.
2 §. Huono trendi. Se, että opiskelijat kutsuvat prosessioikeutta ”prossuksi”.
6. luku: Prosessioikeudesta erityisesti
1 §. Kipein akuutti ongelma. Oikeudenkäyntien liian pitkä kesto. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomea vastaan 57 langettavaa tuomiota, joissa todetaan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan loukkaus oikeudenkäynnin pitkän keston takia.
2 §. Suurin äskettäinen edistysaskel. Todistusoikeusuudistus – mukaan lukien uudistus, jonka nojalla todistajankertomukset tulevaisuudessa videoidaan.
7. luku: Professorin hommista
1 §. Sielukkainta. Massaluentojen pitäminen. Valitettavasti niitä on nykyään kovin vähän. Ja totta kai väitöskirjojen ohjaaminen, esitarkastaminen ja vastaväittäjänä toimiminen.
2 §. Raadollisinta. Ajankäyttösuunnitelmien tekeminen yliopiston työajanhallintajärjestelmään. Olen tehnyt kirjaukset samalla pohjalla vuodesta 2010 lähtien. Edes nimitykseni professoriksi tai taannoinen jäsenyyteni vuoden 2015 valintakoelautakunnassa ei ole vaikuttanut kirjauksiini.
8. luku: Omasta urasta
1 §. Suurin voitto. Pääsy oikikseen vuonna 1991.
2 §. Katkerin tappio. Ei ensimmäistäkään opintoviikkoa ennen vuoden 1992 huhtikuuta. Tai oikeastaan tämäkin on voitto – kovasti lystiä aikaa se oli.
9. luku: Pienet suuret asiat
1 §. Mielimauste. Piparjuuri.
2 §. Herkkuruoka. Tomaattikeitto.
3 §. Paras juoma. Bloody Mary.
4 §. Kaunein kukka. Krookus.
5 §. Rakkain romaani. Tommi Melenderin Aurum on aika hyvä.
6 §. Musiikin mestariteos. AC/DC.
7 §. Kuvataiteen helmi. Kalervo Palsan sarjakuvatuotanto.
8 §. Esikuva. Dan Frände.
9 §. Elämän tarkoitus. Ei ainakaan suorittaminen, minkä voisin itsekin useammin muistaa.
10 §. Motto. Älä lykkää huomiseen sellaista, minkä voit lykätä ensi viikkoon.