Satu Aaltonen: Journalistista juristiksi

Turun kauppatorin uusittu ilme ilahduttaa Satu Aaltosta päivittäin. Lyhyt työmatka lakitoimistoon taittuu polkupyörällä.

Satu Aaltonen kuvailee itseään umpihulluksi järki-ihmiseksi. Kuvaus ei ole omaa keksintöä vaan toimittajakollegan suusta. Toisen journalistilähtöisen arvion mukaan Aaltonen on juristiksi liian nauravainen.

Vaikka toimittajan työ sai jäädä, edelleen hän mieltää itsensä vahvasti kirjoittajaksi. Ja lukijaksi. Runojen kirjoittaminen Turun Kirjan talon kursseilla pitää elämässä mukana sen luovuusulottuvuuden, joka sopimusteksteistä saakin puuttua.

Pykälöikäämme.

1. luku: Lapsuuden unelmat

1 §. Elämäntehtävä. Halusin piirtää, kirjoittaa, esiintyä ja saada ihmisiä iloiselle mielelle.

2 §. Ihanneammatti. Toimittaja.

2. luku: Toimittajaksi ajautumisesta

1 §. Alustava kutkutus. Kotiini tuli useita sanomalehtiä, myös iltapäivälehdet ostettiin joka päivä. Se tunne, kun sain ensimmäisen tekstin läpi Ylen teksti-tv:n nuorten sivuilla.

2 §. Lopullinen ajautuminen. Hollolan viestintäpainotteisesta joskin ainoasta lukiosta oli hyvä jatkaa Laajasalon opiston kautta Tampereen yliopistoon opiskelemaan toimittajaksi. Pääaineen nimi oli tiedotusoppi. Internet oli silloin vasta tuloillaan ja aika tyhjä. En oikein uskonut siihen.

Internet oli silloin vasta tuloillaan ja aika tyhjä. En oikein uskonut siihen.

3. luku: Toimittajan työstä

1 §. Antoisinta. Iltavuorot aikana ennen verkkolehtiä. Sanomalehden taittamista säesti huulenheitto sanavalmiiden kollegoiden kesken.

2 §. Ankeinta. Jatkuva hälytysvalmius, stressi. Radiotoimittajat näkevät painajaisunia, joissa studion on air -valo syttyy, mutta uutissähkeitä ei ole. Löytyy vain kuitteja ja ostoslistoja luettavaksi.

4. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Alustava kutkutus. Elokuussa 2017 myös Ylen Turun-toimitus joutui paineeseen terrori-iskun takia. Päätin opiskella lakia, jotta saisin varmuutta rikosuutisointiin.

2 §. Lopullinen ajautuminen. Opiskeluun kuuluu väistämättä ammatillinen sosiaalistuminen. Juristin työ alkoi näyttää tärkeältä, siinä sai olla avuksi. Työharjoittelut vuonna 2022 ratkaisivat asian.

Juristin työ alkoi näyttää tärkeältä, siinä sai olla avuksi.

5. luku: Juristin työstä perunkirjoitustoimistossa

1 §. Antoisinta. Käsitys elämän moninaisuudesta ja rajallisuudesta syvenee. Saan kohdata kasvokkain suuren määrän ihmisiä tarinoineen.

2 §. Ankeinta. Sukuriidat ja kateus, joka purkautuu epäluuloina ja syytöksinä.

6. luku: Juristeista eliölajina

1 §. Taitava juristi. Malttaa kuunnella ja muistaa suomentaa käyttämänsä käsitteet.

2 §. Tomppeli juristi. Perukirjaa tehdessään aliarvostaa kaiken paitsi oman työnsä hinnan.

7. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. Yhdenvertaisuuslaki. Säännöt voivat olla näennäisesti kaikille samat, mutta jos ne vaikka vammaisuuden takia saattavat jonkun muita huonompaan asemaan, kyse voi olla välillisestä syrjinnästä. Siinä oli vain yksi esimerkki, ja lain soveltaminen vasta kivaa onkin, jos päästään sovintoihin.

2 §. Kamala laki. Rahanpesun kieltävää rikoslain 32 luvun 6 §:ää oli kiinnostavaa pyöritellä gradussa, mutta se on monimutkainen, mikä tekee tuomioista hankalasti ennakoitavia. Pelkästään 1 momentin 1 kohdassa on seitsemän eri ryhtymistekotapaa ja kolme vaihtoehtoista tarkoitustunnusmerkkiä.

Olen ollut vasta niin vähän aikaa alalla, että jos joku asiakas tuntuu inhottavalta, etsin vikaa ensin itsestäni.

8. luku: Asiakkaista

1 §. Ihanneasiakas. Testamenttia tai edunvalvontavaltakirjoja teettävät vanhat pariskunnat, joilla on vuosikymmenten jälkeen lämpöä ja huumoria toisiaan kohtaan.

2 §. Inhottava asiakas. Olen ollut vasta niin vähän aikaa alalla, että jos joku asiakas tuntuu inhottavalta, etsin vikaa ensin itsestäni.

9. luku: Omasta urasta

1 §. Makein voitto. Makeimmillaan sukuriita vältetään sovinnolla ja toimisto saa kukkia.

2 §. Karvain tappio. Sitä odotellessa muistelen, että aikuisena alanvaihtajana palkallisen lakiharjoittelupaikan hakeminen oli kuin liftaamista moottoritiellä. Onneksi yksi hidasti ja poimi tätösen pientareelta peruutuspaikalle.

10. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Ketsuppi.

2 §. Herkkuruoka. Uudet perunat ja kantarellisoosi.

3 §. Paras juoma. Nollakola.

4 §. Kaunein kukka. Magnolia.

5 §. Lempiväri. Sininen.

6 §. Rakkain romaani. Riku Korhonen: Lääkäriromaani.

7 §. Mielimusiikki. Samuli Putrosta Samae Koskisen kautta Stigiin.

8 §. Esikuva. Mummi.

9 §. Elämän tarkoitus. Oppia joka päivä jotain uutta.

10 §. Lempilausahdus. Born to be wild paitsi himassa.