Miten puran työsopimukseni koeajalla?

Jäsenemme oli aloittanut uudessa työpaikassa, mutta koeaikana hänelle oli tarjottu toista, mielekkäämpää työpaikkaa. Miten koeaikapurku kannattaa hoitaa käytännössä?

Koeaikapurun syyn tulee olla asiallinen ja liittyä kyseiseen työsuhteeseen

Joskus käy niin, että juuri aloitetussa työssä asiat eivät loksahda kohdilleen. Työtehtävät eivät välttämättä ole sovitun mukaiset, työyhteisön ilmapiiri ei ole toivotunlainen tai kohdalle osuukin houkuttelevampi työtarjous toisesta työpaikasta.

– Autamme jäseniämme koeaikaan liittyvissä kysymyksissä, kertoo Juristiliiton virkasuhdeneuvoja Maria Färkkilä.

Tilanteet liittyvät sekä koeajan määrittelemiseen että sen purkuun joko työntekijän tai työnantajan aloitteesta. Näissä tilanteissa kannattaa aina olla tarkkana ja hyödyntää liiton juristien tuki.

Koeaikana palvelussuhteen voi purkaa matalammalla kynnyksellä, mutta purkuperusteen tulee kuitenkin olla lain mukaan asiallinen. Työntekijän purkaessa palvelussuhteen koeajalla tulee syyn liittyä työsuhteeseen.

Koeaikapurun tulee perustua sellaiseen seikkaan, joka on ilmennyt osapuolille vasta työnteon aloittamisen myötä.

– Koeaikapurun tulee perustua sellaiseen seikkaan, joka on ilmennyt osapuolille vasta työnteon aloittamisen myötä, kertaa Färkkilä. Kun perustelet työaikapurkua työnantajalle, tulee perusteluiden siis liittyä esimerkiksi siihen, etteivät työtehtävät, työskentelyolosuhteet tai työyhteisö ole vastanneet odotuksiasi.

Epäasiallinen koeaikapurku on esimerkiksi siinä tilanteessa, että purun perusteet eivät liity työntekijän työsuhteeseen, vaan työsuhteen ulkopuoliseen asiaan. Färkkilä antaa käytännön esimerkin epäasiallisesta koeaikapurusta:

– On inhimillistä, että esimerkiksi parempi työpaikka, jossa on vaikkapa parempi palkka, osuu kohdalle silloin, kun on vasta aloittanut uudessa työpaikassa ja koeaika on kesken. Tätä ei voida kuitenkaan laskea asialliseksi syyksi koeaikapurulle, ja parempi vaihtoehto on irtisanoutua. Samat periaatteet koskevat virkasuhteen purkamista koeajalla.

Koeaikapurku astuu voimaan saman tien ilman irtisanomisaikaa.

Koeaikapurku astuu voimaan saman tien ilman irtisanomisaikaa. Työntekijän on myös hyvä ottaa huomioon, että silloin myös palkanmaksu ja työvelvoite loppuvat kyseiseen päivään. Työntekijän onkin hyvä harkita, olisiko irtisanoutuminen monessa tilanteessa työaikapurkua parempi vaihtoehto lopettaa työt kyseisessä työpaikassa. Tällöin työnantajalle jäisi enemmän aikaa esimerkiksi järjestellä työtehtävät.

Juristiliiton työ- ja virkasuhdeneuvonta vastaa kiireisimpinä kuukausina yli 150:een jäseniltä tulleeseen yhteydenottopyyntöön tai kysymykseen.