Olet sitä mitä luet

Blogit ja kolumnit
19.02.2024 • Antti Innanen

Lukeminen on todellinen life hack. Se on helppo tapa tulla fiksummaksi. Kiinnostaako tekoälyn etiikka? Tai valaat? Tai miten kissat kommunikoivat? Näistä kaikista on kirjoitettu kirja – ja omistan ne kaikki.

Luen ensisijaisesti ei-fiktiota. Ongelmanani on, että luontaisesti heikko keskittymiskykyni on vain heikentynyt älylaitteiden käytön myötä.

En kuitenkaan halua olla liian ankara itselleni. En edes pyri lukemaan kirjoja kannesta kanteen yhdellä kertaa, vaan selailen ja silmäilen.

En edes pyri lukemaan kirjoja kannesta kanteen yhdellä kertaa, vaan selailen ja silmäilen.

Strategiani on lukea useita kirjoja samanaikaisesti. Kirjoja on joka puolella: kahvipöydässä, autossa, vessassa. Jos minulla on hetki aikaa, selaan kirjaa ja yritän löytää ainakin yhden hyvän ajatuksen.

Uskon kirjojen osalta myös osmoosi-ilmiöön. Jos kirjaa pitää lähellä, sen viisaus voi siirtyä sinuun. Pidin aina pääsykoekirjoja mukanani ja luotin, että tieto voi tarttua pehmeän kudoksen läpi, myös kirjoja lukematta.

Pitämällä hyvää kirjaa yöpöydällä voi uniinkin tulla uusia ajatuksia. Jos et usko tähän, kokeile asettaa yöpöydällesi pino maksamattomia laskuja, täyttämätön veroilmoitus ja muutama parkkisakko.

Pitämällä hyvää kirjaa yöpöydällä voi uniinkin tulla uusia ajatuksia.

”Taide on mysteeri”, sanoi filosofian opettajani koulussa. Mielestäni kirjat ovat vastaavalla tavalla mysteereitä. Jokainen kirja voi potentiaalisesti vaikuttaa elämääsi ja asenteisiisi – mutta et tiedä sitä vielä.

Tämän takia mikään ei ole upeampi näky kuin hyvin varusteltu kirjakauppa: täynnä mysteereitä, joita emme ole vielä selvittäneet. Täynnä tietoa monilta eri elämänaloilta. Tietoa, joka voi muuttaa elämääsi ratkaisevalla tavalla.

Kaiken lukemiseen ei kuitenkaan ole aikaa. Mitä sitten kannattaisi lukea?

Paras tapa on mielestäni seurata juuri sillä hetkellä itseään kiinnostavia aiheita, ja sitten soveltaa saatuja oppeja laajemmin omaan elämään.

Luen tällä hetkellä muun muassa kirjaa polyamoriasta (Ethical Slut), taidekritiikistä (Playing To the Gallery) ja pelisuunnittelusta (A Guide to Engineering Experiences).

Minua ei juurikaan kiinnosta polyamoria suhdemuotona, mutta missään kirjassa ei ole kuvattu toisen ihmisen näkemistä ja kohtaamista yhtä hienosti. Kirja sisältää huomattavasti mielenkiintoisempia näkökulmia myös bisnekseen kuin vaniljaiset leanstartupit ja innovatorsdilemmat.

Myöskään hömppää ei saa unohtaa. Steven Johnson kirjoittaa kirjassaan Everything Bad is Good for You kuinka yleinen käsitys siitä, että populaarikulttuuri tekisi sinusta tyhmemmän, on itse asiassa täysin virheellinen. Johnsonin mukaan nykyaikainen nopeatempoinen populaarikulttuuri itse asiassa edistää kognitiivisia taitoja.

Myöskään hömppää ei saa unohtaa.

Valitut Palat, iltapäivälehdet, Seiska – kaikki hyödyllisiä aivojen kehitykselle, kunhan niitä nautitaan riittävän pieninä annoksina. Älä tunne huonoa omaatuntoa näiden lukemisesta.

Välillä lehdissä listataan bisneskirjoja, joita olisi kuulemma hyvä lukea. Thinking, Fast and Slow. The Power of Habit. Getting Things Done. The 7 Habits of Highly Effective People.

Hyi hemmetti. Neuvoni on unohtaa kaikki nämä epäinspiroivat ja epäinhimilliset teokset.

Olet sitä mitä luet, ja kukaan ei jaksa olla Zero to One.

Kirjoittaja on CEO, Dot., antti@dot.legal