Työn hakemisessa on monta eri vaihetta

Työpaikan hakeminen alkaa potentiaalisen paikan löytämisestä. Perinteinen tapa löytää työpaikka on selata esimerkiksi TE-palvelujen tai muiden työnvälityssivustojen tarjontaa. Myös yliopistot ja ainejärjestöt saattavat vinkata opiskelijoille suunnatuista työ- ja harjoittelupaikoista.

– Lakialan paikkoja kannattaa tutkia esimerkiksi Paragraaffin tai Juristiliiton rekrytointipalvelun kautta. Lisäksi kannattaa tutustua kiinnostaviin yrityksiin. Ne voivat kertoa avoimista työ- ja harjoittelupaikoista esimerkiksi omilla somekanavillaan, Juristiliiton uravalmentaja Heidi Hännikäinen sanoo.

– Piilotyöpaikkojakaan ei kannata unohtaa. Kiinnostavaan paikkaan voi hakea, vaikkei heillä olisi avointa hakua käynnissä, hän muistuttaa.

Kiinnostavaan paikkaan voi hakea, vaikkei ei olisi avointa hakua käynnissä.

Massahakemuksia ei kannata lähettää

Hakeminen alkaa perehtymällä ilmoitukseen huolellisesti.

– Vaikka töitä hakisi kerralla paljon, ei kannata lähettää yhtä ja samaa massahakemusta jokaiseen paikkaan. Hakemus ja ansioluettelo pitää aina kohdentaa haettavaan paikkaan, Minna Rahja neuvoo. Hän tekee Juristiliitossa opiskelijoiden LinkedIn-, CV- ja työhakemusneuvontaa.

Ansioluettelossa kannattaa mainita myös luottamustehtävät tai harrastuksista saatu osaaminen, etenkin jos työkokemusta ei ole vielä ehtinyt kertyä runsaasti.

Hakijan ei tarvitse täyttää joka ikistä työpaikkailmoituksen vaatimusta.

– Omia taitoja kannattaa ajatella laajasti, eikä niitä pidä aliarvioida. Hakijalla voi olla jokin taito, jota ei ole mainittu ilmoituksessa, mutta jota työnantaja arvostaa. On myös hyvä muistaa, että hakijan ei tarvitse täyttää joka ikistä työpaikkailmoituksen vaatimusta, Rahja sanoo.

Haastattelu ei ole hakemuksen toistamista

Haastattelu voi olla jännittävä hetki. Jännitystä voi lieventää huolellisella valmistautumisella. Sekä työpaikkailmoitus että oma hakemus kannattaa lukea vielä kertaalleen läpi.

– Haastattelussa ei kannata vain toistaa hakemuksessa jo esiin tulleita asioita. Mieti asioita, jotka eivät mahtuneet hakemukseen. Avaa asioita laajemmin ja kerro itsestäsi lisää. Mieti konkreettisesti, mitä haluat tuoda itsestäsi haastattelussa esille ja mitä haluat kysyä tehtävästä, Heidi Hännikäinen kehottaa.

Mieti asioita, jotka eivät mahtuneet hakemukseen. Avaa asioita laajemmin ja kerro itsestäsi lisää.

Kaikki eivät saa kutsua haastatteluun. Valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun -viestejä voi tipahdella sähköpostiin paljonkin. Se voi tuntua lannistavalta ja turhauttavalta, mutta luovuttaa ei kannata.

– Esimerkiksi muiden alojen kesätöitä voi olla tarjolla vielä myöhään keväällä. Vaikka mieluisan paikan meneminen sivusuun voi harmittaa, voi toiseltakin alalta saada tärkeää kokemusta, josta on jälleen hyötyä seuraavissa hauissa, Heidi Hännikäinen muistuttaa.

Toiseltakin alalta voi saada tärkeää kokemusta, josta on hyötyä seuraavissa hauissa.

Kesän ajaksi voi harkita myös kesäopintoja – tai ihan vain lomailua. Jaksamisen kannalta voi olla tärkeää yrittää olla stressaamatta ja rentoutua hetken aikaa. Sen jälkeen opiskelu ja töiden hakeminenkin voi tuntua kevyemmältä.